Keresés befejezése

Mire alkalmazható a gyömbér?

Mire alkalmazható a gyömbér?

A gyömbért az ókor óta alkalmazzák az ételkészítés során és terápiás célra egyaránt. A görög gyógyító, Dioszkoridesz mérgezésekkel szembeni antidótumként, emésztést támogató és gyomor melegítő szerként tartotta számon. A De Materia Medica (Dioszkoridesz kézirata) mellet a Korán, Talmud és a Biblia is említést tesz róla. A középkori Angliában nagy becsben tartották, piaci értéke egy birka árával egyezett meg. Lássuk, mire alkalmazható napjainkban!

A gyömbér (latinul Zingiber officinale Roscoe) a Zingiberaceae családjába tartozik. A gyömbér szanszkrit szóból származik, jelentése szarv-gyökér. Jamaicában, Haitin, Indiában, Hawaii szigeteken, Nigériában őshonos. Gyöktörzsét használjuk gyógyászati és étkezési célra, melynek átlagos mérete 2,5-15cm.

A gyömbér gyöktörzs olaja az oleorezin, melyben számos vegyület különíthető el, melyeknek aránya, összetétele a gyömbér származási helyének függvénye. A szeszkviterpén-hidrokarbon vegyületek felelnek a jellegzetes aromáért, amely állandó komponense a gyömbérnek. Az oleorezin szeszkviterpéneket, fenol vegyületeket, valamint egyéb alkotókat, mint például a diterpenoid galanolaktont tartalmaz.

 

A gyömbér legfőbb hatásai között elsőként a hányinger csökkentés szerepel, amely több összetevőjének együttes jelenlétéből fakad. Emellett diaforetikus (izzasztó), simaizom lazító tulajdonsággal is jellemezhető. Emésztési panaszok – különösen a gázképződés (flatulencia), hasi görcs (kolika) kezelésére is alkalmazható. Gyulladáscsökkentő hatása révén az artrózis és reumatoid artritis terápiáját is segíti. A gyömbér serkenti a nyál, epe és a gyomor emésztőenzim szekréciót. Antimikrobiális, antioxidáns, koleszterincsökkentő tulajdonsága is ismert.

 

Napjainkban elsősorban a hányinger és hányás megelőzésére alkalmazzák, különösen az utazáskor fellépő rosszullétek, émelygés, hányinger csillapítására. Ezért a velünk utazó „házi patikába” érdemes beletenni a gyömbér extraktumot is, különösen abban az esetben, ha a családtagok között vannak utazási hányingerre hajlamosak is.


Kapcsolódó termékek


Kapcsolódó cikkek