Keresés befejezése

Miért macskagyökér a valeriána?

Miért macskagyökér a valeriána?

A macskagyökér (Valeriana officinalis) hatásai az ókor óta ismeretesek. Számos panaszra, csakúgy, mint a sárgaság, köhögés, emésztési panaszok, puffadás esetén alkalmazták. Már az ókorban, később a középkorban alkalmazták feszültségoldó, szorongáscsökkentő, alvást segítő  tulajdonsága miatt, melyet máig fő indikációs területnek tekinthetünk. A gyökeréből és gyöktörzséből készített extraktumot a 18. század óta alkalmazzák.
 

A macskagyökérfélék (Valerianaceae) családjába tartozik, 0,3-1,5m magasra nő. Nem csupán Európában, hanem Ázsia és Észak-Amerika mérsékelt övi területein is őshonos. Kedveli az árnyékot, főként erdőben, nedves réteken lelhető fel.
 

A valeriána – magyarul macskagyökér – nevét onnan kapta, hogy illata képes megváltoztatni a macskák viselkedését. 250 faja ismert, melyek közül kiemelkedik a nyugtató, feszültségoldó, alvást segítő faj, a Valeriana officinalis. 
 

Számos – több mint 150 - értékes vegyületet hordoz, melyek közül kiemelkednek illóolajai, a valepotriátok és a borneol, szeszkviterpén karbonsavai közül a valerénsav, valamint epoxi-lignánjai, alkaloidjai, úgy mint az aktinidin. Az agyi gátló neurotranszmitter, GABA (gamma-amino vajsav) szintjének fokozása révén szedatív tulajdonsággal jellemezhető. A nyugtató, altató hatást vélhetően az említett hatóanyagok együttes jelenléte fejti ki. Érdekes, hogy a szorongáscsökkentő gyógyszerek egy bizonyos csoportja szintén a GABA-szintre kifejtett hatás révén válik alvást támogató, nyugtató gyógyszerré.
 

A Valeriana – ellentétben a nyugtató, szorongásoldó gyógyszerekkel, altatókkal – nem okoz függést és jól tolerálható. Azonban várandósság és szoptatás alatt tilos alkalmazni. Hasonló hatású gyógyszerekkel együtt nem szedhető a felerősített hatások miatt.