Keresés befejezése

Miben rejlik a ginkgo biloba ereje?

Miben rejlik a ginkgo biloba ereje?

A perm korszakból származó ginkgo fosszíliák 200 millió éves múltra utalnak. A ginkgo biloba leveleinek gyógyhatásairól szóló írásos dokumentumok az ókori Kínából származnak. Szent növényként tartották számon és többnyire a templomkertekben foglalkoztak termesztésével. Azonban nem csupán Kínában, hanem Japánban, Koreában is őshonosnak számított. Később, az 1700-as évek közepén a nyugati földrészekre, így Észak-Amerikába is eljutott.

A ginkgo fa akár 37 méter magasra is megnőhet. Fényesen csillogó zöld levelei az ősz közeledtével aranysárgába váltanak. Virágba borulásához sokszor harminc évet kell várni. Szilva alakú termései a levél nélküli ágak végén helyezkednek el. Belső magját lehet a kínai gyümölcspiacokon beszerezni.

Az ókorban a szív és tüdő bizonyos betegségeinek kezelésére ajánlották, emellett hittek az életet meghosszabbító hatásában is. Hatvan különféle vegyületet rejt magában, amelyek a kedvező hatások kiváltásáért felelősek. Elsősorban a flavonoidok, terpénvegyületek, szerves savak, rutin, proantocianidok játsszák a főszerepet. Polifenol vegyületeit alapvetően három nagy csoportba lehet sorolni, a non-flavonoid polifenolok, fenolsavak és a flavonoidok osztályába. Ez utóbbi antocianinokból és antoxantinokból állnak. Az antoxantinok között a flavonolok, flavánok, flavonok és izoflavonok teszik teljessé a rendkívül jótékony élettani hatásokat.

De vajon melyek a ginkgo biloba legfontosabb szervezetre kifejtett tulajdonságai? Nos, számos tudományos vizsgálat eredménye bizonyította az agyi erekre kifejtett jótékony effektusát, amely értágító hatással írható le. Az agyi vérellátási zavarok, oxigénhiány (ischemia) kezelésében játszhat szerepet.

Másik fontos tulajdonság az antioxidáns hatással jellemezhető, vagyis vegyületeinek révén a károsító szabadgyököket sepregeti el, elsősorban az idegsejtek környékéről. Tudományos vizsgálatok eredményei által bebizonyosodott a ginkgo extraktum agyi érrendszert védő, oxigénhiányt enyhítő tulajdonsága, amellyel az Alzheimer-kór kezdeti stádiumánának tünetei enyhíthetők. Emellett a reflex-szerű érösszehúzódás, a Raynaud-kór, valamint a visszér kezelésében is élen jár. Hosszú távú alkalmazás hatására a merevedési zavar (erektilis diszfunkció) is enyhíthető.

Napjainkban nem csupán tea formájában fogyasztható, hanem jó minőségű extraktumként is beszerezhető. A kapszulába zárt hatóanyag koncentrátum napi egyetlen adagja is hatékonyan járulhat hozzá az érrendszer egészségéhez.