Keresés befejezése

Mi az a Garcinia cambogia?

Mi az a Garcinia cambogia?

Ki gondolná, hogy létezik egy gyümölcs, amelynek friss termését soha nem fogyasztják nyersen. Ez a garcinia cambogia, indiai nevén Malabar tamarind. A gyümölcs betakarítását követően héját, húsát és magját szétválasztják, majd héját addig szárítják, amíg színe szénfekete, íze savanykás nem lesz.

Túl azon, hogy héjának értékes vegyülete, a hidroxi-citromsav (HCA) révén fogyókúrás étrend-kiegészítésre ajánlható, az indiai gasztronómia curry fűszerkeverék komponensként ételízesítésre alkalmazza. Az állatgyógyászatban szárított héjából szarvasmarhák szájbetegségének kezelésére készítenek gyógyszert.

Huszonegy tudományos közlemény eredményeit összevetve (Fassina et al., 2015) megállapítható, hogy a Garcinia cambogia több irányból támogatja a testtömeg csökkentést. Egyfelől az étvágy enyhítésében, másrészt a testzsírarány csökkentésben, harmadrészt a lipogenezis módosításában, negyedrészt a zsír- és szénhidrát anyagcserében vehet részt hatékonyan. Ez utóbbi tulajdonságának köszönhetően a vérzsír- (triglicerid), összekoleszterin-, vércukorszintet, valamint az étkezés utáni inzulinérzékenységet befolyásolja kedvezően (Fassina et al.2015).

Összefoglalva elmondható, hogy a Garcinia cambogia nem csak indiai fűszernövényként állja meg a helyét, hanem fogyókúrás étrend-kiegészítésre is alkalmazható előnyös étvágycsökkentő, zsíranyagcserét szabályzó előnyös tulajdonsága révén.

Forrás: Fassina, P., Scherer Adami, F., Terezinha Zani, V., Kasper Machado, I. C., Garavaglia, J., Quevedo Grave, M. T., … Morelo Dal Bosco, S. (2015). THE EFFECT OF GARCINIA CAMBOGIA AS COADJUVANT IN THE WEIGHT LOSS PROCESS. Nutricion Hospitalaria, 32(n06), 2400–2408. http://doi.org/10.3305/nh.2015.32.6.9587


Kapcsolódó cikkek