Keresés befejezése

Mi a köszvény és hogyan gyógyítható?

Mi a köszvény és hogyan gyógyítható?

A köszvény nem más, mint a fehérje-anyagcsere zavara, amelynek során a fehérjék lebontásából származó húgysav nem tud a szervezetből kiürülni, ezáltal felhalmozódik az ízületben, vesében és gyulladást alakít ki. Jellegzetes tünete az ízületi csomó (un. tophusok keletkezése), és a fájdalom.

 A fájdalom és ízületi mozgásbeszűkülés az esetek döntő többségében hirtelen jelentkezik (legtöbbször éjszaka), szinte egyik pillanatról a másikra. Legelőször a láb nagyujját érinti. Az érintett ízület felett a bőr feszes, meleg, fényes és kissé lilás elszíneződést mutat. A fájdalom és a kísérő tünetek általában egy hét alatt enyhülnek, teljes megszűnése azonban hónapokig, akár egy évig is eltarthat. A betegség évről évre fellángolhat, amelynek hatására újabb és újabb urát kristály felrakódások keletkezhetnek az ízületekben, következményes deformitásokkal és mozgásbeszűküléssel. Később a lerakódott tophusok a vesét és belső szerveket, a fül bőrét is érinthetik. A köszvény talaján 20%-al gyakrabban fordul elő vesekőképződés.

Mivel a tünetek egy hét alatt oldódnak, ezért tulajdonképpen ebben az időszakban a fájdalomcsillapítás mellett a tünetek későbbi fellángolásának megelőzésére, gátlására kell helyezni a hangsúlyt. Természetesen sokszor a gyógyszeres kezelés (kolchicin) jelenti az elsődleges terápiát.

Érdekesnek tűnhet, hogy a köszvény betegség szinte ismeretlen a vegetáriánus lakosság körében. Nem véletlenül, hiszen a húsfélék, belsőségek (pl. máj, vese, szív, stb.), tengeri herkentyűk hordoznak purinvegyületet nagy mennyiségben. Ezért a köszvény kezelésében törekedni kell a purinszegény étrend betartására, a rostos ételek, teljes kiőrlésű gabonák bevitelének fokozására, valamint a fehérjebevitel 0,8g/ testtömeg kg –ra limitálására.

A vitaminok – különösen az E-vitamin, szelén – segíti a gyulladás enyhítését. A folsav a xantin-oxidáz enzim gátlásán keresztül megakadályozza a húgysav képződést. Ezért javasolt a folsav bevitelt napi 400-800 mikrogrammal biztosítani. A bromelin és a quercetin szintén segítheti a gyulladáscsökkentést.

A galagonya, flavonoidok, bogyós gyümölcsök (pl. cseresznye) képesek a test urát szintjét csökkenteni. Az ördögcsáklya az ízületi gyulladás visszaszorításában jelenthet hatékony kezelési módot. A csalánból készített főzet fogyasztása szerepet játszhat a vizelet-elválasztás fokozásában a vesefunkciók javításában.