Keresés befejezése

Méhpempő

Méhpempő

A méhpempő nem más, mint egy porszem nagyságú magocska, amely az összes növény virágjának porzószálán megtalálható. A pempőt a porzóról porzóra szálló méh lábai gyűjtik össze. Ezután a pempőbe a méhek számos enzimet választanak ki.

 

 

Mit rejt a méhpempő? Aminosavakat, enzimeket, vitaminok széles tárházát, amelyek közül kiemelkedik a B-vitaminok csoportja, valamint ásványi anyagokat és nyomelemeket is. A pempő 55%-ban szénhidrátokból, 35%-ban fehérjékből, 2%-ban zsírsavakból, 8%-ban egyéb anyagokból (ásványi anyagok, stb.) tevődik össze. C- és E-vitamint, likopint, szelént, flavonoidokat, béta-karotint is hordoz.

 

A kedvező hatások között kiemelendő az immunrendszer erősítés, allergiás panaszok enyhítése, fizikai és szellemi energiák, az életerő fokozása, a szexuális funkciók javítása, az öregedési folyamatok késleltetése. Immunfokozó tulajdonságát az antioxidáns vegyületeknek köszönheti, amelyek elsöprögetik a károsító szabadgyököket a sejtek területéről.   

 

A méhek termékeivel (méreg, méhpempő, méz, stb.) történő gyógymódot összefoglaló néven apiterápiának nevezik. Az Amerikai Egyesült Államokbeli Apiterápiás Szövetség számos tudományos vizsgálatot végzett a méhpempő gyógyhatásaival kapcsolatban. Huszonöt, méhtest daganatban szenvedő nő vizsgálatában bizonyítást nyert, hogy napi 3x20g méhpempő adás enyhíti a sugárkezelés mellékhatásait, fokozza a vitalitást és csökkenti a majdnem mindig jelentkező folyamatos hányingert.

 

Jóllehet a legtöbb virágpor allergizáló hatást fejthet ki, érdekes módon a méhpempő csökkenti az allergiás panaszok kifejlődését. A helyi kezelést néhány héttel a pollenexpozíció kicsúcsosodása előtt kell elkezdeni.

 

A méhpempő kiváló szer az élsportolók edzés utáni regenerációjának fokozására is. Különösen a kilencvenes évek végén, az Apiterápiás Szövetség közleménye szerint az amerikai olimpikonok 90%-ka alkalmazta izmainak gyors regenerálására.

 

A méhpempő számos formában, pl. lágyzselatin kapszulaként, granulátumként, tablettaként, alkoholos tinktúraként, stb. kerül forgalomba. Azonban nem csak szájon át, belsőleg, hanem a bőrön keresztül is kifejti hatását. Különösen horzsolások, zúzódások kezelésére alkalmas.

 

A méhcsípésre allergiásoknak nem szabad a méhpempőt alkalmazni, mivel allergiás reakciót válthat ki, amely akár végzetes kimenetelt okozhat. A méhpempő alkalmazása nagyon ritkán okoz mellékhatásokat. Csupán néhány gyomor-bélrendszeri irritációt, hasmenést írtak le szedését követően. Mivel nem lép gyógyszerekkel vagy más étrend-kiegészítőkkel kölcsönhatásba, ezért alkalmazásuk meglehetősen biztonságos.    x