Keresés befejezése

Maca: egy különleges növény Peruból

Maca: egy különleges növény Peruból

A maca (Lepidum meyenii) egy vöröses színű gyökér, amelynek gyógyászati alkalmazása többszáz éves múltra tekint vissza Peruban, az Andok magaslatán élő indiánok körében. Jóllehet a nyugati országokban étrend-kiegészítőként csak az utóbbi évtizedekben vívott ki magának népszerűséget.

Mivel a nyugati orvoslás és természetgyógyászat kevéssé ismeri, ezért jótékony tulajdonságairól meglehetősen szegényes információkat lelhetünk fel. Az egyik tudományos alapokon nyugvó gyógynövény-kézikönyv a perui zsázsa fertőtlenítő, afrodiziákus, memóriajavító, tonizáló, sebgyógyító, menstruációt elősegítő hatásait emeli ki. Kitér arra, hogy bizonyos betegségek (pl. máj-, gyomor-, emlő karcinoma, vérszegénység, magas vérnyomás, HIV-fertőzés, leukémia, sérülések, impotencia, meddőség) kezelésében is szerepet játszhat.

Lássunk néhány konkrét vizsgálatot!

Kilenc férfi négy hónapon át tartó vizsgálata során a maca spermiumokra, fertilitásra, szexuális erőnlétre kifejtett hatását mérték fel. Az eredmények szerint a maca tabletta növelte a sperma mennyiségét, a spermiumszámot és annak motilitását (mozgékonyságát).

A macá-val végzett humán vizsgálatok száma meglehetősen szegényes. Jóllehet egy 12 héten át tartó, kettősvak kutatás  eredményei bebizonyították, hogy nyolc hét maca adás elteltével javult a szexuális teljesítmény, jóllehet a hormonszintekben nem mutatkozott számottevő változás a maca-t nem kapott kontroll csoporthoz képest. A maca tehát képes volt fokozni a nemi vágyat a szedést követő 8-12 hét között.

Állatkísérletes adatok szerint a maca nem váltott ki jelentős változást a szexuális viselkedés terén az alkalmazás 7-21. napja között. Huszonegy nap elteltével állatokon semmilyen eltérés nem mutatkozott, az ejakuláció idejének megnyúlását leszámítva.

A jótékony hatásokért a maca gyökérben rejlő vegyületek – a macamidok és macaenek – felelnek. Míg Peruban nyersen, ill. ételek formájában fogyasztják, addig nálunk kapszulába zárt étrend-kiegészítőként juthatunk hozzá.