Keresés befejezése

Lúgosítás nem csak étkezéssel

Lúgosítás nem csak étkezéssel

Milyen tevékenységek, kezelések fokozzák a savak kiürülését? Nos, számos wellness szolgáltatás, amely egyben természetgyógyászati módszer is – nagy segítségül szolgálhat.

Balneoterápia

Balneoterápiának nevezzük a termál-, ill. gyógyvízzel történő gyógyítást, amelyben a fürdőkúra, ivókúra, iszapterápia, barlang- és klímaterápia különböztethető meg. A felsorolt elemek bármelyikének alkalmazása kiváltja a savak közömbösítését, ürítését, azonban kiemelendő a bikarbonátos vizek fogyasztása és a fürdőkúra. Hazánkban rengeteg olyan termálvizes fürdő áll rendelkezésre, amelynek pH-ja 8 feletti, vagyis bázikus kémhatású.  Természetesen a fürdőzés hatásai többszöri – kúraszerű – alkalmazás esetében a legerősebbek, vagyis 10-15 alkalommal, rendszeresen végzett balneoterápiás kezelés vált ki erős lúgosító effektust.

Hidroterápia

A hidroterápia abban különbözik a balneoterápiától, hogy a víz nem termál-, ill. gyógyvíz, hanem lényegében csapvíz, amelynek fizikai tulajdonságait (felhajtóerő, hidrosztatikai nyomás, hőmérséklet) használják kezelés céljára, másrészt egyéb gyógyhatású anyaggal (kamilla, nátrium-bikarbonát, illóolajok, stb.) keverik össze. Ide tartozik az otthoni fürdő is, amelybe gyógynövénykivonatot, illóolajat csepegtetünk, fürdősót szórunk. Otthon, mindenki számára igen könnyen előállítható a nátrium-bikarbonátos víz, amely erősen bázikus kémhatása révén lúgosít. A fürdők a vese- és a verejtékmirigyek működését serkentve járulnak hozzá a savak kiürítéséhez.

Szauna, gőzfürdő, infra

Legyen szó nedves gőzről, száraz szaunáról vagy infráról, a méregtelenítésben, savkiürítésben élen járnak. Míg a száraz szaunában 90-100 oC, addig a gőzben 45oC, az infrában 40oC körüli hőmérséklet uralkodik. Mindegyik módszerrel jelentősen megindul a verejtékezés. A száraz – más néven finn – szauna alkalmazása lényegében nagy egyéni eltérést mutat, nincsenek szabályai, csupán néhány javaslat. Alapszabály, hogy nem szabad túlzásba vinni és erőltetni a magas hőmérsékleten tartózkodás, valamint nem érdemes 3-4-nél többször bemenni a szaunába egy alkalommal. Miután lezajlik az első szaunás izzadás, célszerű a merülőmedence fagyos vizében megmártózni, vagy hidegzuhanyt venni. A váltakozó hőmérséklet ugyanis rendkívüli módon tudja fokozni a vérkeringést, ezáltal a szövetek oxigenizációját és természetesen a méregtelenítő folyamatokat is. Az infraszauna és a gőz is hasonló hatást fejt ki, így méltán lehet része különféle méregtelenítő kúráknak és ezzel együtt lúgosító programoknak.

Kneipp terápia

A Kneipp terápia lényegében váltakozó hőmérsékletű fürdőt, leöntéseket takar. A kezelés a nevét Sebastian Kneipp plébánosról kapta, aki saját gyógyítására alkalmazta a kúrát. A forró és hideg váltogatását jelenti, amely irányulhat a test bizonyos részeire leöntés formájában, vagy harmatos vízben taposás – meleg fürdő váltogatásában. A kúra nem csak a keringést és a sejtek oxigén-ellátását serkenti, hanem ezzel együtt segíti a szervezetet a savak kiürítésében.

Masszázs

Szinte nincs olyan masszázsféleség, amely ne segítene a méreganyagok, savak eliminálásában. Legyen szó klasszikus – svéd – masszázsról vagy aroma masszázsról, amelynek során speciális illóolaj keveréket visznek fel a testbőrre. De a keleti masszázsok – így az ayurvéda masszázs (abhjanga) is erős méregtelenítő, savközömbösítő effektussal rendelkezik.

Peeling

A peeling nem más, mint hámlasztás. Általában a spa szolgáltatások, kozmetikai kezelések egy részének elmaradhatatlan része. A hámlasztást speciális, többnyire természetes anyagokkal (pl. tengeri só, cukor, szemcsés alga, homok, stb.) végzik, amelynek során a bőr elhalt hámsejtrétegét radírozzák le a testről hosszú, simító mozdulatokkal. Általában a test-tekercseléseket előzi meg, vagy komplex masszázsprogramok első része. Frissíti a bőr vérkeringését, fiatalít, vitalizál, emellett segít a méregtelenítésben.

A fenti módszerek mellett természetesen a rendszeres testmozgás és a meditáció, tai chi, jóga, stb. is élen jár a lúgosításban.