A nyugati társadalmakra jellemző életvitel nem kedvez az egészség fenntartásának. A mindennapok sokféle stresszhelyzetet teremtenek így nem könnyű testi, szellemi, érzelmi egyensúlyban maradni. A szervezet savak termelésével küldi üzeneteit.
Az emberi szervezetre sav-bázis egyensúly jellemző, melynek monitorozására a pH érték mérése szolgál. Ha a pH érték 7,35 alatti, akkor savas, ha 7,45 feletti, akkor lúgos (bázikus) kémhatásról beszélünk. Testünk pH-ja 7,35-7,45 közötti. A gyomorban rendkívül savas közeg uralkodik a gyomorsavnak köszönhetően.
Étkezés során az elfogyasztott táplálékból savak képződhetnek. Például édességekből esetsav, húsokból húgysav, sajtokból salétromsav keletkezik. Az étkezés mellett a gyógyszerek (különösen a fájdalomcsillapítók) acetil-szalicilsavat, az izommunka tejsavat, a stressz és szorongás sósavat képez.
A savak felhalmozódása számos tünettel járhat együtt, melyek között ízületi fájdalom, alvászavar, fáradékonyság, levertség, fizikai és szellemi teljesítménycsökkenés, emésztési panaszok (puffadás, hasmenés, székrekedés) szerepelhetnek.
Feltehetjük a kérdést, hogy mely ételekkel érhető el a savak csökkentése, illetve a lúgosító hatás? A friss zöldségek, gyümölcsök, gabonák sok káliumot hordoznak, ezért is segítik a lúgos kémhatás elérését. A bőséges, de nem túlzott forrásvíz vagy ásványvízbevitel szintén igen nagy szerepet játszik mindebben.
Ha törekszünk az olajban sütés, pácolás mellőzésére, a fehér liszt, finomított cukor, fényezett rizs, húsfélék, felvágottak, édességek (mézet kivéve), félkész ételek, sózott olajos magok, chipszek csökkentésére, ill. minimalizálására, akkor sokat teszünk a savfelhalmozódás okozta kellemetlen tünetek, ill. betegségek elkerülése érdekében. Az alkohol, cukrozott üdítők bevitele, dohányzás is mellőzendő.
Léteznek olyan étrend-kiegészítők, természetes vegyületek, gyógynövények, melyek bevitelével fokozhatjuk a szervezetben keletkező savak közömbösítését.
Lássunk néhány lúgosító tippet!
- Fogyasszunk friss zöldséget, gyümölcsöt bőséggel (legalább fél kilogrammot naponta)!
- Ételkészítés során hagyjuk el a zsírban/ olajban sütést, helyette kevés olívaolajon pirítást, vagy a sütőben sütést válasszuk!
- Gazdagon használjunk zöldfűszereket, csökkentsük a sózást, borsozást!
- Teljes kiőrlésű gabonaféléket fogyasszunk!
- Tartósítószer-, ill. adalékanyag és mesterséges összetevőktől mentes élelmiszereket, ételeket fogyasszunk!
- Ügyeljünk a megfelelő vízbevitelre!
- Végezzünk rendszeres testmozgást!
- Napi 7-9-órát aludjunk!
- Szánjunk több időt, figyelmet magunkra és örüljünk az életnek!
- Fogyasszunk napi 3-5dl gyógytea keveréket!