Keresés befejezése

Ligetszépe olaj

Ligetszépe olaj

A ligetszépe olaj bővelkedik többszörösen telítetlen, esszenciális szabadzsírsavakban. Megközelítőleg 70%-ban linolénsavat, 9%-ban gamma-linolénsavat, emellett olajsavat, palmitinsavat, sztearinsavat, kampeszterolt, béta-szitoszterolt hordoz. A legnagyobb arányban szereplő gamma-linolénsav az omega-6 zsírsavak csoportjába tartozik. Ezt a zsírsavfélét a borágó olaj és a fekete ribizli is nagy mennyiségben tartalmazza.

 

Hatásai az alábbiakkal foglalhatók össze:

 

  • Gyulladásgátlás: igaz, hogy a gamma-linolénsav elméletileg a gyulladások kialakulásáért felelős arachidonsav szintézisben játszik szerepet, azonban az ú.n. dihomo-gamma-linolénsav sejtekbe történő felvételére is képes. Ez a vegyület gátolja gyulladás kifejlődését. Különösen az ízületi gyulladások, autoimmun betegségek, allergiás megbetegedések és más krónikus gyulladással járó állapot kiegészítő terápiájára alkalmas.

 

  • Trombózis kialakulásának gátlása, amelyet a trombociták (vérlemezkék) összecsapzódásának megakadályozásával ér el.

 

  • Csontanyagcserét befolyásoló hatás: Classen és munkatársainak vizsgálatai (1995) bizonyították, hogy ha gamma-linolénsavat és eikozapentaénsavat 3/1 arányban fogyasztunk, akkor jelentősen megnöveljük a kalcium felszívódásának mértékét a belekben.

 

  • Antidiabetes hatás: számos kutatás eredménye szerint a ligetszépe olaj bevitel csökkenti a cukorbetegség talaján kialakuló idegrendszeri károsodás előfordulási gyakoriságát, állatok körében. Mindez azonban nem az olaj komponensének, hanem a belőle kialakuló bioaktív anyagnak köszönhető. 

 

  • Tumorellenes hatás: állatkísérletek bizonyították, hogy emlődaganatban szenvedő állatok esetében ligetszépe olaj adás hatására az emlődaganat mérete jóval kisebb volt az olíva olajat, ill. normál táplálékot fogyasztók csoportjánál.

 

Melyek a ligetszépe olaj klinikai alkalmazási lehetőségei? Nos, számos vizsgálatot végeztek a bőrgyulladás, valamint a pikkelysömör kezelésével kapcsolatosan. Azonban az eredmények nem támasztották alá a ligetszépe olaj fent említett bőrbetegségekre kifejtett pozitív effektivitását. Ugyanez mondható el a premenstruációs szindróma és a ligetszépe adás összefüggéseiről is. Számos más nőgyógyászati betegség esetén sem igazolódott egyértelműen a ligetszépe olaj hatékonysága.

 

Azonban kétségtelen, hogy a klimax tünetei közt szereplő hőhullámok enyhítésében szerepet játszik. A terápiás hatáshoz 500mg olaj és 10mg E-vitamin kombinációjára van szükség naponta. 

 

A ligetszépe olaj adás hatására mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomásérték kb. 10-10Hgmm-rel csökkenthető.

 

Egy 168 migrénes betegen végzett vizsgálat eredményei szerint az olaj adásának hatására a betegek 86%-kánál csökkentek a fejfájás tünetei.

 

Mindemellett a 2-es típusú cukorbetegség talaján kialakult idegsejt károsodás mértéke, a reumás ízületi gyulladás, valamint a szív-érrendszeri betegségek előfordulási gyakorisága csökkenthető 2-4 hetes vagy annál több ideig tartó, folyamatos adagolásának hatására