Keresés befejezése

Króm

Króm

A krómium számos anyagcsere-folyamatban tölt be kitüntetett szerepet. Legfontosabb tulajdonsága a normális inzulinfunkció biztosítása. Az inzulint a hasnyálmirigy állítja elő és segíti a cukrok véráramból májba jutását. Vagyis a magas vércukorszint fokozott inzulinkiáramlással jár, amelynek következtében csökken a vércukorszint. Természetesen az inzulinnak nem ez az egyetlen szerepe: a fehérjék és zsírok anyagcsere folyamatait is befolyásolja. A fehérje felépítést és a zsírok raktározását is fokozza. Számos tudományos vizsgálat eredménye bebizonyította, hogy a króm képes az inzulinérzékenységet fokozni, ezáltal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma kialakulásának esélyét.

 

Egy 2004-ben közzétett tudományos vizsgálat eredményei szerint a krómpótlással megakadályozható az ú.n. inzulinrezisztencia kialakulása. Mindez azt jelenti, hogy a sejtek érzékenysége csökken az inzulinnal szemben, következményes cukorbetegséget kialakítva. Egy világméretű problémáról van szó, hiszen az Amerikai Egyesült Államokban is 80 millió embert érint, hazánkban szintén nagyon magas, a lakosságnak mintegy 10%-át érinti. A groningeni Egyetem 2003-ban közölt vizsgálatai szerint napi 1000microgramm krómium adás hatására lényegesen lecsökkent a vércukorszint 2-es típusú, nem megfelelően kezelt betegek körében.

 

A króm a hormonális alapon kialakult policisztás ováriumszindróma kezelésének is hatékony eszköze. A betegség hátterében sokszor inzulinrezisztencia áll, és meddőséget okoz. A State University of New York kutatásai szerint, napi 1000 microgramm króm adás két hónapelteltével az esetek 35%-ban fokozta az inzulinérzékenységet.  

 

A króm emellett szerepet játszik a vérlipid szint csökkentésében is, amely összességében csökkenti a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának rizikóját. Tudományos vizsgálatok azonban eme hatását nem támasztották alá egyértelműen. Emellett fogyókúrában és izomtömeg nővelő programban betöltött szerepe is vitatott.

 

Melyek a króm természetes forrásai?

Nagy mennyiségben a spárgában, búzakorpában lelhető fel, de a húsok, halfélék, feketebors, mandula is hordozza. 1000 microgramm feletti napi adag már indokolatlan.


Milyen mellékhatásokat eredményezhet?

Szabálytalan szívverést, alvászavart, irritabilitást, stb. Allergiás reakciót is kiválthat, amely azonban igen ritkán fordul elő.