Keresés befejezése

Konjac gyökér a fogyókúrában

Konjac gyökér a fogyókúrában

Mi a konjac gyökér?

A konjac glükomannan a kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozó Amorphophallus konjac gyökeréből kivont vízoldékony összetett szénhidrát (poliszacharid).

Ázsiában több évszázada fogyasztják ezt a különleges fizikai tulajdonságokkal jellemezhető növényt. A konjac lisztet a konjac gumós gyökeréből állítják elő. Európában gélképző térfogatnövelő hatása miatt alkalmazzák, száma E425.

A glükomannán kivételes vízkötő képességgel rendelkezik: térfogatának 60-szeresére tud duzzadni. 

A konjac gyökér táplálkozás-élettani hatásai között kiemelkedik a koleszterinszint csökkentés, a székrekedés megakadályozása és a telítettség-érzés fokozás, amely a sikeres testtömeg csökkentésnek lehet záloga.

A glükomannán tisztítása során a nem-glükomannán komponensek eliminálásra kerülnek. Általában a folyamatot alkoholos mosással, ritkábban enzimekkel (amilázzal, proteázzal, lipázzal) végzik.

A konjac glükomannán nagy molekulasúlyú polimer, 1x106 Da között oszlik meg, amelynek szerkezetében 1.6:1 arányban mannóz és glükóz β-(1–4) molekula kapcsolódik össze a poliszacharid struktúrán belül.


A szénhidrátok felosztása, jellemzői

A szénhidrátokat szén, hidrogén és oxigén képezi. A szénatomok számától függően két nagy csoportba sorolhatók: egyszerű és összetett szénhidrátok csoportjába.

Az egyszerű szénhidrátok további alcsoportokra, az ú.n. monoszacharidok és diszacharidok csoportjára.

A monoszacharidok közül a glükóz (szőlőcukor), fruktóz (gyümölcscukor), galaktóz (tejcukor alkotórész) hat szénatommal rendelkezik – gyűjtőnéven hexóz-, míg az öt szénatomos pentózok sejtjeink fontos alkotóelemei.

A diszacharidok két monoszacharid összekapcsolódásából állnak. Az asztali cukor – más néven szukróz - nem más, mint egy molekula glükóz és egy molekula fruktóz összekapcsolódása. A tejcukor (laktóz) glükózból és galaktózból tevődik össze.

Komplex szénhidrátról akkor beszélünk, ha a hat szénatomból álló monoszacharidok összekapcsolódnak és láncot alkotnak. A keményítő és glikogén is ebbe a csoportba tartozik. A növények extra szénhidrátot hordoznak keményítőtartalmuk révén. Minél érettebb a gyümölcs, annál nagyobb arányban rejt diszacharidot.

A zöld, éretlen banán keményítőtartalma lényegesen magasabb (80%), viszont egyszerűcukor tartalma jóval alacsonyabb (7%), mint a sárga érett társáé, melyben a keményítő/ egyszerűcukor arány 5/90. A keményítőtartalmú burgonya, rizs, kenyér az emésztés során cukormolekulákra bomlik, melyek szintén az energiaellátást szolgálják.

Az összetett szénhidrátok közé tartoznak a rostok is, melyek vízben oldható (zabkorpában lévő amilóz) és nem oldható (búzakorpában lévő amilopektin) csoportra oszthatók. A rostok nagy részét a szervezetünk nem tudja hasznosítani, viszont igen fontos szerepet töltenek be. Segítik a bélműködést, növelik a széklet mennyiségét és a vízoldékony rostok képesek az ételekkel bekerült zsírok egy részét megkötni. Nem véletlen tehát, hogy fontos szerepük van különféle diétákban.

A szénhidrátok emésztése, felszívódása

Ahhoz, hogy a szénhidrátok a szervezet számára felhasználhatóvá váljanak, előbb emészthető állapotba kell hozni őket. Az emésztési folyamat helyszíne a tápcsatorna. Az összetett szénhidrátok emésztése a nyálban, a bélnedvben és a hasnyálmirigy emésztőnedveiben található enzimek hatására jön létre. Az összetett szénhidrátokhoz tartoznak a táplálékban lévő, nem emészthető élelmi- vagy diétás rostok is. Ezek az emésztő enzimek hatásának ellenállnak és gyakorlatilag alig hasznosulnak, a széklettel távoznak.

A keményítőt a ptialin, a nyálban található enzim kezdi el bontani. Az enzim pH optimuma 6.7, tehát ennél a vegyhatásnál működik legnagyobb hatásfokkal. Ebből kifolyólag az igen savas vegyhatású gyomorba kerülve működését a gyomorsav gátolja. A vékonybélben a hasnyálmirigy által kiválasztott alfa-amiláz bontja a poliszacharidokat, ennek következtében oligoszacharidok keletkeznek: maltóz, maltotrióz és néhány más polimer.

A vékonybélbolyhok külső sejthártyájában található oligoszacharidázok tovább bontják az oligoszacharidokat, így végtermékként glükózmolekulák alakulnak ki. Ezeknek egy része helyben, másik része csak egy távolabbi bélszakaszon szívódik fel.

A táplálékkal felvett diszacharidokat a laktáz és a szacharáz bontja. Ezen enzimek hiányakor alakul ki a tejcukor-érzékenység, amikor a laktóz (tejcukor) nem tud lebomlani. Fő tünete a tej fogyasztását követően kialakuló hasmenés, haspuffadás.

A vékonybélben a legtöbb cukor felszívódik, így bejut a vérkeringésbe. A cukrok bélben történő szállítását az inzulin alig befolyásolja.

A konjac mannán nem szívódik fel

A glükomannán az Amorphophallus konjac növény gumójából kivont poliszacharid, melyet az emberi gyomor-bélrendszer enzimhiány miatt nem tud lebontani. Ezért szinte teljesen emésztetlenül halad végig a bélrendszeren, végül távozik a széklettel. Miközben áthalad a tápcsatornán, térfogatának hatvanszeresére duzzad, amely a kimagasló vízmegkötő képességének köszönhető.

Legfőbb hatások: koleszterincsökkentő, vércukorszint csökkentő, tumorellenes, emésztést javító

A konjac hidrolizátum serkenti a probiotikus lactobacillus és bifidobaktérium törzsek növekedését. A folyamat nagyobb mértékű, mint a kiváló prebiotikumként számon tartott inuliné. A kedvező hatás révén a konjac mannán előkelő helyet tölthet be a funkcionális élelmiszerek listáján. Joghurtba keverve ideális emésztést javító tulajdonságokat tudhat magáénak (Tester & Al-Ghazzewi, 2015).

Legfőbb javallatok: elhízás, székrekedés, cukorbetegség, fokozott bélgáz képződés esetén

Ellenjavallat: nem ismert

Lehetséges mellékhatások: Hasmenést okozhat. Glükomannán tabletta szedése nyelőcsőszűkületet eredményezhet, ezért mindig ügyelni kell a bőséges folyadékbevitelre. Cukorbetegek inzulinszükségletét módosíthatja (csökkentheti). Por formában való közvetlen lenyelése fulladáshoz vezethet! 

Hogyan vesz részt a konjac mannán az eredményes fogyókúrában?

A konjac mannán vízoldékony poliszacharid révén több oldalról is támogatja a testtömegcsökkenést.

- Óriási vízmegkötő tulajdonsága révén fokozza a telítettség-érzést. A glükomannán vizet vonz magához, nő a térfogata és ezáltal a gyomor és béltartalom, amely jóllakottság-érzést hoz létre.

- Fokozza a bélperisztaltikát (bélmozgásokat), ezáltal segítik a béltartalom mozgását, csökkentik az étel vékonybélben tartózkodását.

- Megköti a táplálékkal bejuttatott zsiradékok egy részét és nem engedi felszívódni.

- Csökkenti a hirtelen vércukorszint-emelkedést, elhúzódó cukorválaszt hoz létre (alacsony glikémiás index-e van)

- Növeli a széklet mennyiségét

- Gátolja a fogyókúra során gyakran kialakuló székrekedést

A konjac mannán kedvező hatásainak kialakulásához sok vizet kell fogyasztani!

konjac gyökér

Tudományos vizsgálatok

Húsz elhízott személy vizsgálatában a konjak mannán testtömeg-csökkentő hatását vizsgálták.  A vizsgálatban részt vevők a főétkezések előtt egy órával 2x500mg tisztított glükomannánt kaptak. Nyolc hét elteltével átlagban 2,5kg testtömeg-csökkenés jött létre.

Nyolcvanhárom túlsúlyos személy vizsgálatában a glükomannán (3g/nap) szedésének hatásait mérték hatvan nap elteltével. Az eredmények szerint csökkenés jött létre a testzsír-arány, testtömeg, zsírtömeg, LDL- és összkoleszterin tekintetében, a kontroll csoporthoz képest (Kaats, Bagchi, & Preuss, 2015). 

Irodalom:

Kaats, G. R., Bagchi, D., & Preuss, H. G. (2015). Konjac Glucomannan Dietary Supplementation Causes Significant Fat Loss in Compliant Overweight Adults. Journal of the American College of Nutrition, 1–7. http://doi.org/10.1080/07315724.2015.1009194

Tester, R. F., & Al-Ghazzewi, F. H. (2015). Beneficial health characteristics of native and hydrolysed konjac (Amorphophallus konjac) glucomannan. Journal of the Science of Food and Agriculture. http://doi.org/10.1002/jsfa.7571

 


Kapcsolódó termékek