Keresés befejezése

Kollagén új formában

Kollagén új formában

A kollagén egy fő fehérjerész a kötőszövetes állományon belül. Fontos alkotórésze a porcnak, szalagoknak, ínaknak, csontnak és fogaknak. Keratin vegyülettel együtt a bőrfeszesség és erősség kialakításáért felel. A kollagén szöveti csökkenése felelős a bőr ráncosodási folyamatának kialakulásáért, valamint több egyéb tényezővel együtt az öregedési folyamatok elindulásáért. A véredények falának rugalmasságát biztosítja, valamint a szem szaruhártyájának kialakulásában is szerepet játszik.

 

A kollagén 28 különféle típusát különböztethetjük meg, melyek közül az I-es típus alkotja a bőr állományát, az ínakat és a csontot. A II-es típusú kollagén az ízületi porcban van jelen.

 

Mivel a csontok 30%-a kollagén, ezért létfontosságú szerepet kap a csontállomány kialakításában. A csontritkulás (osteoporosis) megelőzésében is szerepet játszik, mivel csökkenti az ízületi fájdalmat, idős korban lassítja a csontbontó folyamatokat, gyorsítja a csontgyógyulást törések után, kiegészíti a fejlődésben lévő szervezet kollagén igényét.

 

Hol található a kollagén?

A kollagén csak és kizárólag állatok testében fordul elő. A halak, tengeri állatok gazdag forrásai. Például a makréla, cápa és lazac vázrendszere, bőre kiváló kollagénforrás. A tengeri szivacs is bővelkedik kollagénben, nem beszélve a medúzáról, melynek 60%-át kollagén alkotja. Általánosságban elmondható, hogy a hal eredetű kollagén aminosav készlete majdnem teljes egészében megegyezik az emlősök kollagénjében találhatókkal. Azonban sokkal instabilabb, könnyebben veszíti el kémiai szerkezetét valamely biodegradáció hatására. Ennek ellenére előszeretettel alkalmazzák a kozmetikai iparban, szubkután injekciókban, szöveti regenerációban, érrendszeri protézisekben, valamint zselatin készítésében az élelmiszeriparban. Nem csupán a halakból, hanem marhából, csirkéből, sertésből, kacsából is előszeretettel izolálják és használják az élelmiszeriparban.

 

A kollagén felhasználása

Felmerülhet a kérdés, hogy különféle állatok szöveteiből nyert kollagént hogyan hasznosíthatja az emberi szervezet? Nos, először az állatok kollagénjét kivonják, majd a kollagénre jellemző tripla hélix szerkezetet kémiai eljárással szétbontják. Ezt a folyamatot denaturációnak nevezik. Ezután a denaturált kollagénből enzimatikusan hidrolizált formát alakítanak ki. Így végeredményben alacsony molekulatömegű hidrolizált kollagén jön létre, amely alkalmas arra, hogy az élelmiszeripar felhasználja.  

 

Hogyan juthatunk hozzá a kollagénhez?

Az élelmiszer iparban a kollagén a zselatin egyik fő komponense. De természetesen nem kell kocsonyás állagú ételt fogyasztani pláne akkor, ha valaki nem szereti. Léteznek új ízesített és natúr italporok, melyekből igazán jóízű üdítők készíthetők és nagy mennyiségű kollagént tartalmaznak. A csontegészség és a bőr állapotának szempontjából érdemes kiegészíteni az étkezést kollagénnel különösen abban az esetben, ha egyáltalán nem vagy csak nagyon kevés húsfélét, halat fogyasztunk.