Keresés befejezése

Kollagén és Hialuronsav: igazolt hatékonyságú szépségmolekulák

Kollagén és Hialuronsav: igazolt hatékonyságú szépségmolekulák

Jellemzők, kutatások, felhasználói tapasztalatok

A kollagén fontos fehérje komponens. Alkotórésze a porcnak, szalagoknak, ínaknak, csontnak és fogaknak, bőrnek. A bőr szárazanyag tartalmának csaknem 80%- át alkotja. A kötőszöveten belül a sejtek közötti térben – extracelluláris mátrixban – található. A hialuronsav egy természetes gél-szerű diszacharid. A bőrben, ízületekben, szemben is megtalálható. Vízkötő képessége rendkívüli: saját térfogatának tízezerszeresét köti meg, így alkot gél formát.

A bőr megfelelő állagának kialakításában a kollagén alapú vázelemek, az elasztin, a hialuronsav és az általa megkötött vízmennyiség együttesen vesz részt.

Lássuk, hogy a szépségápolásban milyen szerep hárul rájuk!

1. Fokozott bőrfeszesség

A kollagén és hialuronsav keratin vegyülettel együtt a bőrfeszesség és erősség kialakításáért felel. A kollagén szöveti csökkenése felelős a bőr ráncosodási folyamatának kialakulásáért, valamint több egyéb tényezővel együtt az öregedési folyamatok elindulásáért. Napfényhatásra a bőr kedvezőtlen szerkezeti átalakuláson megy keresztül, amelyben főként a kollagén és a hialuronsav sérülése, ill. csökkenése játssza a főszerepet. A kollagén a bőr rugalmasságáért, míg a hialuronsav a bőr folyadéktartalmáért felelős.

Asserin és munkatársainak kutatásában 40-65 év közötti nők vettek részt, akik kollagén-peptid pótlásban részesültek. A nyolcadik hét elteltével javulás következett be a bőr hidratáltságában. A bőr kollagén tartalma nőtt, valamint a bőr kollagénhálózat töredezettség csökkent. Ez utóbbi hatás már a 4. hét elteltével jelentkezett (Asserin, Lati, Shioya, & Prawitt, 2015).


Az Interherb Kollagén és Hyaluronsav Forte szedése kapcsán kialakult vásárlói tapasztalatok: 

„..a bőröm tömörebb, simább, kevésbé száraz.... állaga javult!”
„…eltelt 2 hét, a bőröm iszonyat puha mindenhol, pedig semmivel nem kenegetem magam, csak a tabit szedem. A szemem körül a bőr tömörebb fogásra is, nem olyan puha mint volt.”
„Évek óta szedem. A térdfájásom elmúlt, a bőröm nemcsak az arcomon feszesebb, teltebb, puhább.”

 


2. A ráncok csökkent mélysége

Az életkor előrehaladtával az extracelluláris mátrix komponensek szintézise lelassul.  Az elasztikus rostok elvesztik integritásukat és közelebb kerülnek a dermisz-epidermisz határához. A folyamat ráncok megjelenését, a bőr rugalmasságának csökkenését eredményezi. A dermiszben és epidermiszben is megtalálható hialuronsav mennyiség az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken. Hatására a bőr szárazabbá, fénytelenebbé válik.

Kollagénnel és hialuronsavval, bőrszövet fiatalításával javítható a vér- és oxigénellátás, fokozható a mikrokeringés, csökkenthető a salakanyagok felhalmozódása. Ezek megfelelő működése biztosítja a bőr természetes megjelenését, egészséges színét.

A bőr állapotának, orális kollagén pótlás hatására kialakuló változásait 207, 23-69 év közötti személyen mérték fel. Az eredmények alapján 15%-ánál tapasztaltak kedvező változást a nazolabiális (orrcimpa alsó széle és a szájzug közötti) ráncok esetében (csökkent a vonalak mélysége). Két hónap elteltével a bőr hidratáltsága a vizsgált személyek 39%- ánál jelentkezett. Kollagén sűrűség tekintetében is javulás következett be (Borumand & Sibilla, 2014). 

Egy másik kutatásban 45-65 év közötti nők (n=100) vettek részt, akik napi 2,5g kollagánpótlásban részesültek. Négy hét elteltével a bőr prokollagén koncentrációja jelentősen (60%-al) nőtt (Proksch et al., 2013).

 


Az Interherb Kollagén és Hyaluronsav Forte szedése kapcsán kialakult vásárlói tapasztalatok: 

 „…szebbnek látom magamat a tükörben, valahogy olyan kisimultabb vagyok. A mimikai ráncaim nem tűntek el, ott vannak, de akkor is valahogy jobb az arcbőröm ránézésre.”
„…egy hónap rendszeres szedés után látványosan eltűntek az apróbb ráncaim…”
„A finomabb szem körüli ráncok kisimultak, a bőröm tényleg feszesebb, egészségesebb.”


3. Narancsbőr csökkenése

A nők körében az életkor előrehaladtával igen nagy arányban fordul elő narancsbőr (cellulit), amelynek kialakulásában a bőr mátrix megváltozása, a kötőszövetes tér zsugorodása játssza a főszerepet. A zsugorodott mátrix miatt a zsírszövet kitüremkedik, amely narancsbőr- szerű képet hoz létre.

A szájon át szedett kollagén közvetlen hatást fejt ki az extracelluláris mátrix kialakulására és elrendeződésére a bőrben. Mindezt egy kutatás eredménye is alátámasztja, amelyben 105 nő vett részt (25-50 év közöttiek), akik kollagénpótlásban részesültek. Három hónap elteltével a ráncok mélysége csökkent, emellett a bőr alatti kötőszövetes mátrix elrendeződésében javulás következett be. A narancsbőr megjelenésében kedvező változás következett be, amely különösen a normál testtömeg-index mellett mutatkozott (Schunk, 2015).  


Az Interherb Kollagén és Hyaluronsav Forte szedése kapcsán kialakult vásárlói tapasztalatok: 

„…A hatásával is elégedett vagyok, most nagyon jó állapotban van a bőröm... :)”
"...Számomra ez egy csodaszer! Évek óta szedem  térdfájásom elmúlt, a bőröm,nemcsak az arcomon, feszesebb,teltebb,puhább..."


4. A körmök javuló épsége és egészsége

A szépségápolás egyik kulcseleme a körmök megóvása, tisztán tartása, a töredezettség megakadályozása, ill. megfelelő kezelése. A kollagénpótlás segítheti a köröm hullámos, durva megjelenésének, valamint töredezettségének enyhítését, amely a kollagénpótlást 2-6 hónapban kialakul. Emellett a körömnövekedés ütemei is gyorsulhat.


Az Interherb Kollagén és Hyaluronsav Forte szedése kapcsán kialakult vásárlói tapasztalatok: 

„Anyukám szedte be az egy hónapos adagot, nagyon meg van elégedve vele, a körmein és a haján vett észre változást. A körmei könnyen töredeztek és nagyon megerősödött tőle…”
„…Kicsivel több, mint egy hónapja szedem rendszeresen ezt a kapszulát és több pozitív hatását is tapasztalom: a bőröm rugalmas és kisimult, a hajam és a körmöm erősebb, de még az ajkam is kevésbé vízhiányos.”


Összefoglalva elmondható, hogy a kollagén és a hialuronsav fontos szerepet tölt be a szépségápolásban. Szájon át történő adásuk csökkentheti az életkorral járó mimikai ráncok mélységét, fokozhatja a bőr folyadéktartalmát, rugalmasságát, javíthatja a bőr állagát. A narancsbőr megjelenésében kedvező változásokat hozhat létre. A körmök épségét és egészségét is segítheti.

A felhasználói vélemények forrása a www.kremmania.hu portál.

 

Irodalom:

Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. Journal of Cosmetic Dermatology, 14(4), 291–301. http://doi.org/10.1111/jocd.12174

Borumand, M., & Sibilla, S. (2014). Daily consumption of the collagen supplement Pure Gold Collagen® reduces visible signs of aging. Clinical Interventions in Aging, 9, 1747–1758. http://doi.org/10.2147/CIA.S65939

Michael Schunck, 1 Vivian Zague, 2 Steffen Oesser, 1 Ehrhardt Proksch (2015). Dietary Supplementation with Specific Collagen Peptides Has a Body Mass Index-Dependent Beneficial Effect on Cellulite Morphology; JOURNAL OF MEDICINAL FOOD, J Med Food 00 (0) 2015, 1–9, DOI: 10.1089/jmf.2015.0022

Proksch E., Schunck M., Zague V., Segger D., Degwert J., Oesser S.(2013). Oral Intake of Specific Bioactive Collagen Peptides Reduces Skin Wrinkles and Increases Dermal Matrix Synthesis; Skin Pharmacol Physiology, December 2013

 
 
 


Kapcsolódó termékek