Keresés befejezése

Kamilla, az immunműködést támogató, gyulladáscsökkentő gyógynövény

Kamilla, az immunműködést támogató, gyulladáscsökkentő gyógynövény

A kamillát hazánkban szinte mindenki ismeri, hiszen a magyar népi gyógyászatban is előszeretettel alkalmazták és évszázadok óta ismert gyulladáscsökkentő hatása. Talán kevésbé ismert, hogy apigenin tartalmánál fogva az immunrendszer működésének támogatásában is hatékonyan vesz részt.

A kamilla (Matricaria chamomilla) – más néven orvosi székfű – virágzata az ókor óta ismert és alkalmazott gyógynövény, amely a 16. században már igen népszerű volt a gyomorhurut és fekély kezelésében, gyulladáscsökkentésben. A kamilla különösen Kelet-Európában szeret élni, de a Közel-Keleten is őshonos. Hazánkba termesztik és vadon gyűjtik. A fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozik.

Szerteágazó gyógyító tulajdonsága számos bioaktív komponensének, az apigeninnek, illóolajainak, fahéjsav származékoknak, nyálka és glükoszacharidjainak, kumarinoknak köszönhető. Az illóolaj összetevők között a matricin, spatulenol, bizabolol és farnezén emelhető ki. A matricin desztilláció hatására kamazulénné alakul, amely szintén hatással van szervezünk működésére. Úgy tartották, hogy a patikai szerek teljes spektruma megtalálható ebben a gyógynövényben: gyulladáscsökkentő, enyhe fájdalomcsillapító, görcsoldó, emésztésserkentő, gyomor- és bélnyálkahártya védő, nyugtató tulajdonságai révén.

A kamilla egyik fontos komponense az apigenin, amely a flavon (flavonoid csoporton belül) vegyületek közé tartozik. A vegyületcsoport szerepet játszik a gyulladáscsökkentésben és az immunrendszer működésének modulálásában. Ezzel a két lényeges hatással a szervezetben lejátszódó gyulladásos folyamatok visszaszoríthatók.   

Ha közelebbről szemügyre vesszük az összetevőket, akkor a következő hatásokat mondhatjuk el róla:

 • Baktériumellenes hatás: az apigenin és fahéjsav származékok révén
   
 • Gyulladáscsökkentés: állatkísérletekben igazolt hatás, az apigenin és kamazulén révén fejt ki enzimgátlást (ciklooxigenáz-2 (COX2) és ciklooxigenáz-1 (COX1), valamint a LOX (lipoxigenáz) rendszeren keresztül)
   
 • Görgcsoldás: az apigeninen és egyéb vegyületein keresztül
   
 • Nyugtató hatás az apigeninen keresztül
   
 • Gyomorhurut és gyomor, ill. nyombélfekély ellenes, pepszin szekréció csökkentő, gyulladásgátló számos vegyülete révén
   
 • Bőrviszketés, ekcéma, nyálkahártya gyulladás ellenes hatás külsőleges alkalmazás esetén

 

Összefoglalva elmondható, hogy a kamilla apigenin tartalmánál fogva támogatja az immunrendszert és hatékonyan vesz részt a gyulladáscsökkentésben.

 

 


Kapcsolódó cikkek