Keresés befejezése

Kalcium

Kalcium

Mindamellett, hogy a kalcium a foszfor társaságában különleges kristályszerkezetet alkot, ezáltal a csontok, fogak kellő szilárdságát biztosítja, szerepet játszik a véralvadási mechanizmusban, az izom-összehúzódásban, az idegingerület átvitelben is.  A szerteágazó, létfontosságú hatások mellett minden életkorban különös gondot kell fordítani megfelelő bevitelére.

 

Léteznek olyan időszakok, kórállapotok, amikor a kalciumigény megnövekszik. Ide tartozik a gyermekkor (az aktív csontnövekedés miatt), várandósság, női változókor, ill. a menopausa, D-vitamin hiány, gyomorbetegség (atrófiás gasztritisz), felszívódási zavarok. Mindemellett számos gyógyszer (pl. antacidok, hashajtók, szteroidok, stb.) szedése is képes gátolni a kalciumfelszívódást, ezért ekkor több kalcium bevitelére van szükség.

 

Hiányában komoly, akár életet veszélyeztető állapotok is létrejöhetnek, pl. izomgörcs, idegsejtek fokozott ingerlékenysége, abnormális véralvadás, fokozott véralvadás, terhességi toxikózis, csontritkulás, fogszuvasodás, stb.

 

Az elmúlt években-évtizedekben meglehetősen sok és szerteágazó tudományos vizsgálatot végeztek a kalcium hatásaival kapcsolatban. Egy 2010-ben publikált kutatásban kínai serdülők vettek részt. Megállapítást nyert, hogy a kalciumfelszívódást és hasznosulást számos tényező együttese befolyásolja, mint pl. az életkor, a szteroid hormonok szintje, a kalcium bevitel, életkor és a nem. Egy másik, 2011-ben megjelent tudományos eredmény kimutatta, hogy a változókor utáni kalciumpótlást mindig körültekintően, személyre szabottan kell alakítani, mivel a nem megfelelő kalciumbevitel fokozhatja a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét (Bolland et al. 2011). A fehérje bevitel is szerepet játszik a kalciumegyensúly kialakításában (Hunt et al. 2009).

 

Számos természetes forrásból, pl. tejtermékekből, brokkoliból, lazacból, szardíniából, stb. juthatunk hozzá az értékes kalciumhoz. Tíz dekagramm sajt, 8 dl tej, 4dl joghurt, 80dkg brokkoli fedezi a napi szükségletet.