Keresés befejezése

Kakaó

Kakaó

A kakaócserje magjáról van szó, amelyet fermentációs eljárásnak vetnek alá, szárítják, majd pörkölik, és végül porítják. Az így kapott magas zsírtartalmú, édesítés nélküli terméket „sült csokoládénak” is nevezik. Tulajdonképpen ez egy köztes állapot, amelyből préseléssel és alkalizálással válik kakaópor. Cukor, kakaóvaj és néha tej hozzáadását követően születik meg a csokoládé. A fekete csokoládé legalább 50%-ban, a tejes változat sokszor viszont csupán 10%-ban hordoz kakaóport. A fehér csokoládé kakaóvaj és cukor keveréke.

 

Jóllehet a világon sokféle kakaóbab típus különíthető el, a dél-amerikai importból mégis alapvetően három fajtát használnak fel a csokoládégyárak. Az egyik az ú.n. „criollo” vagy más néven natív forma, amely az Andokból származik. A másik a „forastero”, amelynek jelentése idegen, az Amazonas medencéből. A harmadik típus a „trinitario”, amely „mennyből küldöttnek” is nevezhető.

 

Mit rejt a kakaó? Nos, számos értékes flavonoid és fenolvegyületet, catechint, epicatechint. A catechin tartalom négyszer akkora, mint a teában lévő mennyiség. Emellett metilxantint, teobromint, koffeint, biogén aminokat, kannabioid-szerű zsírsavakat is magába zár. Emellett bővelkedik magnéziumban, kalciumban, rézben, foszforban, cinkben és káliumban is.

 

Legfontosabb hatásai a következőkkel foglalható össze:

 

  • Antioxidáns: számos kémiai hatóanyag vizsgálat bebizonyította, hogy a kakaó szabadgyök-közömbösítő hatása jóval erősebb a teáénál, amely a gazdag polifenol és flavonoid tartalomnak köszönhető.
  • Lipidcsökkentés: a magas polifenol tartalmú csokoládék képesek csökkenteni a VLDL- és LDL- koleszterin szintet.
  • Véralvadás gátlás: polifenol tartalmánál fogva aszpirin-szerű hatást fejt ki a vérben, vagyis csökkenti a trombózis kialakulásának esélyét.
  • Élénkítés: a teobromin és koffein erős élénkítő hatást fejt ki.
  • Fogszuvasodás gátlás: a tannin vegyületeknek köszönhetően csökken a streptococcus mutans nevű baktériumok aktivitása a szájban és hanyatlik a plakkok kialakulásának esélye.

 

A rendszeres jó minőségű fekete csokoládé fogyasztás hatására csökkenthető a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának esélye, mivel a vérlipid szinteket is kedvezően befolyásolja. Emellett a menstruáció előtt jelentkező kellemetlen panaszok (ú.n. premenses szindróma) kialakulása is gátolható. A tünetek kialakulásában nagyrészt az átmeneti magnéziumhiány tehető felelőssé, amely a csokoládé bevitellel megelőzhető. Mindemellett azonban említést kell tenni a csokoládé boldogságért felelős hormonszint (szerotonin) fokozó tulajdonságáról is. A kedvező premenstruációs hatások részben ennek köszönhetők.

 

Tudományos vizsgálatokkal alátámasztott, hogy a csokoládé nem csak a szellemi teljesítményt fokozza, hanem segíti a sportolás utáni regenerációt és energiával lát el, emellett fokozza a koncentrációt a mozgás alatt.