Keresés befejezése

Vitaminokkal az immunrendszer támogatásáért

Vitaminokkal az immunrendszer támogatásáért

Talán nem is jut eszünkbe, hogy mennyi életmódbeli tényező befolyásolhatja az immunrendszer működését. A kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a dohányzásmentes életmód, a stresszkezelés, a kedvező szociális körülmények, ill. perisztázis (családtagok, barátok, támogató ismerősök) mind kedvezően hatnak az immunrendszerre, egészségre, jóllétre.

Az immunrendszer nélkülözhetetlen szerepet játszik a fertőzésekkel szembeni védelemben, a daganatsejt kifejlődésének, valamint növekedésének megakadályozásában, és saját sejtjeink, szöveteink, szerveink, szervrendszereink védelmében, az autoimmunitás gátlásában.

A mindennapos stresszhelyzetek levezetése mellett nélkülözhetetlen a megfelelő táplálkozás. Különösen az évszakváltások idején fontos a vitamin és ásványi anyag pótlásra fokozottabban figyelni.

A D-vitamin szerteágazó hatásairól napjainkban nagyon sokat és sokfélét lehet olvasni. Nem véletlenül, hiszen igen sokrétű, nélkülözhetetlen szerepet játszik szerveink működésében. A D-vitamin – más néven ergoszterol – egy hormontermészetű, zsíroldékony vitamin. Több formában fellelhető. Az egyik formája a D3 vitamin (cholekalciferol), amely a koleszterinből alakul át napfény hatására, de számos állati eredetű étel elfogyasztásává is bejuthat szervezetünkbe.

A D2-vitamin (ergokalciferol) változatát gombák állítják elő, biológiai hatásai azonban fele olyan erősek, mint a D3-vitaminé. A D-vitamint a máj tárolja, szükség esetén pedig a vese aktiválja. Szerepet játszik a csontok épségében, fejlődésében, a kalcium anyagcserében, a sejtnövekedésben és fejlődésben. Az immunrendszer szempontjából két fontos feladat hárul rá: a D-vitamin receptorokat többségében az immunsejtek állítják elő. Emellett az immunsejtekben aktív D-vitamin anyagcsere zajlik, melynek folyományaként inaktív D-vitaminból aktív forma alakul ki, lokálisan. Ebből a két funkcióból ered az immunrendszeri egyensúly, amely az autoimmunitás visszaszorításának és gyulladások megakadályozásának záloga.

 

A C-vitamin vízben oldódó, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező vitamin, amely szerepet játszik a kollagén szintézisben, immunvédelemben, a krónikus betegségek kezelésében. A legtöbb állati szervezet képes C-vitamint szintetizálni, az ember azonban nem, ezért folyamatos pótlásra van szükség.

Különösen évszakváltás időszakában és az őszi, téli hónapokban a hűvös, szeles, csapadékos időjárás, lehűlés miatt szükség lehet sejtjeink védelmének javítására, immunrendszerünk működésének stabilizálására. Ehhez járulhat hozzá a C-vitamin megfelelő alkalmazása, és mivel a C-vitamin is antioxidáns tulajdonságokkal jellemezhető, ezért flavonoidokkal kombinálva a sejtvédő hatása felerősíthető.