Keresés befejezése

Illóolajokkal a kórokozókkal szemben

Illóolajokkal a kórokozókkal szemben

Az ernyősvirágzatúak (Apiaceae) jeles képviselői közé a koriander, ánizs, kapor, édeskömény tartozik. Jóllehet közös botanikai családba tartoznak, molekuláris szinten mégis nagy különbségek jellemzik őket, különösen magjukat és levelüket. A koriander levele például aldehid és alkohol vegyületeket hordoz, amelyek az Escherichia Coli, a Staphylococcus aureus és a Klebsiella pneumoniae baktériumokat képesek hatástalanítani. Ezzel szemben a koriander magjának linalool tartalma révén a Candida albicans-ra, Pseudomonas aeruginosa-ra is hatást gyakorol. Az ánizsmag antibakteriális hatásspektruma igen széles, emellett a candida gomba ellen is effektív.

Az árvacsalánfélék (Lamiaceae) közé számos fűszernövény tartozik, mint pl. a menta, rozmaring, majoranna, kakukkfű, levendula, oregano (szurokfű), bazsalikom, zsálya. Talán kevesen tudják, hogy nem csak az ételek ízesítésére kiválóak, hanem kórokozó ellenes hatásuk is jelentős. A mentafélék mentol tartalmuknak köszönhetően képesek védelmezni szervezetünket a Staphylococcus auresus-szal, E. Coli-val, Streptococcus mutans-szal, P. aeruginosa-val, Streptococcus pyogenessel szemben. A rozmaring cineol és kámfor vegyületei számos candida és baktérium fajjal szemben nyújtanak védelmet.

A babérfélék (Lauraceae) a fahéjfélék családja, amelyek szinte megszámlálhatatlanul sokféle kártékony baktériummal, gombával szemben lépnek fel. Közéjük tartoznak az ételmérgező kórokozók, pl. az Aspergillus, Cladosporium, Salmonella, Candida, E. Coli, Mycobacterium, Vibrio, stb. A linaool gazdag rózsafa a Penicillium, Aspergillus, Cladosporium fajokkal szemben nyújt védelmet.

A mirtuszfélék (Myrtaceae) egyik jeles képviselője a teafa, amely terpén-alkohol komponesei révén fejt ki erőteljes antimikróbás hatást, ezáltal számos patogén törzzsel (Salmonella, Klebsiella, Bacillus, Enterococcus, Staphylococcus, Fusobaktérium, Enterobacter, stb.) szemben biztosít védelmet. Emellett az anaerob baktériumok (Bacteriodes, Prevotella, Fusobacterium, Pseudomonas, stb.) ellen is hatékonyan lép fel. Az eukaliptus cineol tartalma felelős a korokozó ellenes hatásokért. A szegfűszeg és az új-zélandi manuka szintén fontos baktérium pusztító tulajdonságokkal jellemezhető.

A pázsitfűfélék (Poaceae) családjába tartozó citromfű neral és geranial vegyületei a Gram pozitív és Gram- negatív baktériumok számos képviselőjével szemben lépnek fel eredményesen. A vetiver illóolaj a Staphylococcus aureust és az Escherichia faecalist képes elpusztítani, azonban nem hat a Gram-negatív baktériumokra.

A rutafélék (Rutaceae) a citrusfélék széles táborát, csakúgy mint a mandarint, narancsot, citromot, tangerint, grapefruitot  foglalja magába, amelyeknek héja magas limonén tartalommal büszkélkedhet. A szintén rutafélék közé tartozó bergamotra jellemző a magas linaool tartalom. Közös jellemzőjük, hogy széles spektrumban képesek a baktériumok és más kórokozók közömbösítésére.

Természetesen a fentiekben felsorolt hat illóolaj-családon kívül akad számos egyéb faj, amelyik számottevő korokozó-ellenes hatással rendelkezik. Ide tartozik a szantálfa, vetiver és a geranium.