Keresés befejezése

Hólyagmoszat, a természetes multivitamin

Hólyagmoszat, a természetes multivitamin

A barna algák családjába tartozik és a hideg part menti tengerterületeken, pl. az Északi tengerben él. Alakját tekintve számos fajtáját lehet elkülöníteni, pl. az ú.n. óriás kelpet, amely képes 65m-re is megnőni.

Hatástani szempontból legfőbb vegyületcsoportokat a fenolkomponensek, mukopoliszacharidok, alginsav, lipidek, glikozil észterek, digliceridek jelentik. A kelp természetesen esszenciális aminosavakat, szénhidrátokat és szabadzsírsavakat is hordoz. Mindemellett 30 különféle ásványi anyag, nyomelem forrása, amelyek között kiemelkedik a jód, kalcium, vas, réz, nátrium, kálium, cink, mangán, foszfor, kén, bór, vanádium. Bővelkedik E-, C-, D-, K- és a B-vitaminok széles repertoárjában.

A hólyagmoszat étrendben szerepeltetése Kínában többezer éves múltra tekint vissza. Nem sokkal később az ókori görögök szarvasmarhák táplálására használták. Izlandon az ételrepertoár egyik fő összetevőjét jelentette. Hawaii-on barna alga kerteket neveltek, Nagy Britanniában növények táplálására, fertilizálására alkalmazták. Napjainkban legnagyobb fogyasztójának Japán számít, ahol 1500 éves hagyománya van a moszatok felhasználásának. A 7-9. században egyedül Japán készített belőle ízletes ételt. Később, a 17. században kezdték el termesztését.

Korunk japán konyhája, sőt egyetlen étkezése sem képzelhető el alga nélkül. Salátaként, köretként, levesként, tortaként kerül terítékre. Természetesen az algát már nem csak Japánban, hanem szinte világszerte fogyasztják, leginkább étrend-kiegészítő formájában.

A Távol-Keleten a húgyutakat és ivarszervet érintő betegségek kezelésére ajánlották. Tudományos közlemények eredményei bizonyítják emlő daganat, szív-érrendszeri betegségek, gyomor-bélrendszeri elváltozások, légúti betegségek, ízületi gyulladás megelőzésében betöltött szerepét. Japánban a pajzsmirigy-alulműködés (hypothyreosis) alacsony előfordulási gyakoriságát a rendszeres algabevitellel hozzák összefüggésbe.

Mely betegségek, ill. tünetek kezelésében nyújthat segítséget? A pajzsmirigy alulműködés, ekcéma, elhízás, székrekedés, alacsony vitalitás, renyhe bélműködés, szabálytalan menstruációs ciklus, vastagbélgyulladás eseteiben. Erősíti az immunrendszert, fokozza a pajzsmirigyfunkciót. Képes a koleszterin-szintet csökkenteni, valamint a húgyhólyag bakteriális fertőzéseitől megóvni. Erősíti a körmöket és megállítja a hajhullást, fokozza a bőr rugalmasságát.

Mivel a kelp magába szívja a tengerekben található nehézfém szennyeződéseket, ezért rendkívül lényeges a garantáltan tiszta vízből származás. Por, granulátum, kapszula formájában is hozzájuthatunk. A granulátumos sózás helyett, ételekre szórva fogyaszthatjuk. Tea is főzhető belőle, 2-3 teáskanál port forrázunk le, 10 perc állás után, napi 3-szor fogyasztjuk.

Javasolt napi mennyisége 10-15mg. Alkalmazása nem javasolt abban az esetben, ha magas vérnyomás, pajzsmirigyhormon betegség áll fenn.