Keresés befejezése

Hogyan előzhető meg a húgyúti fertőzés?

Hogyan előzhető meg a húgyúti fertőzés?

Közeledik a strandszezon. Előkerülnek a lenge ruhadarabok, fürdőruhák, papucsok. Sokan nem tudnák elképzelni a nyári kánikulát fürdés nélkül. Akadnak azonban olyanok, akik félve merészkednek ki a strandokra és a vizes fürdőruhát is rögtön szárazra cserélik, mert tudják, hogy hajlamosak a húgyúti fertőzésekre.

A húgyúti fertőzések legfőbb jellemzője, hogy a vizeletben baktériumok mutathatók ki, legalább 100.000/ml mennyiségben. A fertőzés érintheti a húgyhólyagot (cisztitisz), veséket (pielonefritisz), húgyvezetéket (ureteritisz), húgycsövet (uretritisz). A bakteriális cisztitisz férfiak és nők körében is előfordulhat, számos panaszt okoz, melyek között a fájdalmas vizeletürítés emelhető ki. A vizelet opálos (nem áttetsző), vért is tartalmazhat (hematuria).

 

Statisztikai adatok szerint a nők 30%- ára jellemző, hogy élete során legalább egyszer előfordul húgyúti fertőzés. A nők 50-szer veszélyeztetettebbek a húgyúti fertőzésekre, mivel anatómiailag rövidebb húgycsővel rendelkeznek, ezért a baktériumok könnyebben tudnak a húgyhólyagba jutni. Emellett változókorban a csökkent nemi hormonszintnek köszönhetően a kórokozókkal szembeni védettség tovább csökken. Gyermeknél a lányok 3-7%-át érinti, és 3-szor gyakoribb, mint fiúknál.  

 

Ha már életünk során legalább egyszer jelentkezett húgyúti fertőzés, akkor érdemes fokozottabban odafigyelni a megelőzésre, különösen a nyári strandszezon beköszöntével. Mit tehetünk ennek érdekében?

 

Lényeges a külső nemi szervek tisztántartása. A kislányoknak meg kell tanítani a helyes irányban végzett intim higiénét. A bőséges folyadékpótlásról sem szabad megfeledkezni, amely biztosítja a nagyobb mennyiségű, gyakoribb vizeletürítést. Ezzel tudjuk segíteni a húgyutakba került baktériumszám csökkentését, kiürítését.

 

Léteznek természetes segítők, antocián vegyületekben gazdag gyümölcsök, melyek között kiemelkedik a tőzegáfonya. Számos kutatási eredmény igazolta, hogy a húgyhólyag bakteriális fertőzésének és újrafertőzésnek megelőzésében hatékony segítséget jelenthet.