Keresés befejezése

Halolaj

Halolaj

Az omega-3 zsírsavak nevüket onnan kapták, hogy a szénláncon három kettőskötés található és a kettőskötések egyike a harmadik és negyedik szénatom között helyezkedik el. Ide tartozik az EPA, vagyis eikozapentaénsav és a DHA, azaz dokozahexaénsav. A halakban található zsiradék nagy része ilyen zsírsavakból áll, amelyek nagyon könnyen fel tudnak szívódni a bélcsatorna falán, miközben versengenek nagy riválisukkal, a gyulladások kialakulásáért felelős arachidonsav nevű zsírsavval. A véráramon át eljutnak szinte az összes sejthez, ahol a sejtmembrán falát felépítő foszfolipidek alkotórészeivé válnak. Mennyiségük és arányuk azonban szervenként nagy eltérést mutatnak. Például a retina (szem ideghártya) foszfolipidje tartalmazza legnagyobb mennyiségben.

 

Mely halak képezik gazdag forrásait? A mélytengeri halak, valamint a lazac, makréla, hering. Talán ennek köszönhető, hogy sajnálatosan hazánkban nagyon kevés omega-3 zsírsav kerül terítékre. Hiányában számos kedvezőtlen elváltozás, tünet alakulhat ki, amelyek a következők:

  • cisztás fibrózis
  • időskori elbutulás
  • depresszió
  • reumás ízületi gyulladás
  • figyelemkoncentráció zavar
  • tanulási nehézség
  • szív-érrendszeri betegség
  • stb.

 

Elsődleges EPA/ DHA hiány vegetáriánusok körében alakul ki, akik mellőznek minden nemű állati eredetű ételt, a halakról nem is beszélve. Másodlagos hiány a zsíranyagcsere zavarok talaján alakul ki, amikor a zsírok felszívódása akadályozott, de akkor is, ha valamely oknál fogva nagy zsírveszteség jön létre (pl. égési sérülés).

 

A halolajoknak rendkívül sokrétű, jótékony hatása nyert bizonyítást az elmúlt 30 évben. Kiemelkedik a szív-érrendszerre kifejtett kedvező hatása, amely vérnyomáscsökkentésben, LDL-koleszterin- és triglicerid-szint hanyatlásban, szív-ritmuszavarok megakadályozásában, endotélfunkció javításban és érelmeszesedés-gátlásban foglalhatók össze. 

 

A halolajok jótékony gyulladásgátló tulajdonsággal rendelkeznek, amelyet az arachidonsav aktiválás gátlásán keresztül érik el. Két enzim (ciklooxigenáz és lipoxigenáz) feladatával lépnek versenybe. Mindemellett a gyulladásos sejtek előanyagait nyomják háttérbe.

 

Az omega-3 zsírsavak idegrendszerre kifejtett effektusait is számos vizsgálat eredménye bebizonyította. Az idegsejtek membránját 50%-ban zsírsavak alkotják, amelynek egyharmadát képezi n-3 zsírsav. Az embrionális fejlődésben is nagy szerepet kap, különösen az agy funkcionális fejlődésében, a terhesség utolsó három hónapjában.

 

Állatkísérletekkel bizonyítást nyert a halolaj prosztata, vastagbél és emlő daganatsejtek fejlődését, szaporodását gátló tulajdonsága.

 

A fentiek mellett említést érdemel a depresszió kiegészítő kezelésébe betöltött szerepe is. Emellett az aszthma, az ú.n. atópiás (ismeretlen eredetű) dermatitis (bőrgyulladás), reumás ízületi gyulladás, cukorbetegség, vastagbél, prosztata és emlő daganat, csontritkulás, fájdalmas menstruáció, diszlexia kezelésében is segítségre lehet.