Keresés befejezése

Goji bogyó

Goji bogyó

A lícium növény sokszor négy méter magasra is megnő, vadon, főleg domboldalban, a hűvösebb klímájú észak kínai területeken, ill. Tibetben lelhető fel. Természetesen egész Kína területén és más ázsiai országban is megjelenik.

 

A fénylő, élénkpiros színű érett gyümölcsét általában késő nyáron, kora ősszel takarítják be. A gyökér beszedését az egész év folyamán végezhetik. Goji bogyónak, más néven ördögcérnának is nevezik. Kínai neve Gou Qi Zi.

 

Milyen vegyületeket rejt a lícium? Nos, értékes vitaminokat, mint például B1-, B12- és C-vitamint. Gyümölcse gazdag aminosav-, vas, cink, réz, szelén, kalcium, foszforforrás. 

 

Írásos feljegyzések bizonyítékai szerint a goji bogyó gyógyászati alkalmazása az 1. századba nyúlik vissza. Azonban Kínában többezer évvel ezelőtt alkalmazták a jó egészség megőrzésére, a hosszú, boldog élet zálogaként. A jin energiának fokozására, főleg a vese, máj és véráramlás aktiválására ajánlották.

 

A lícium gyümölcs előkelő helyet foglalt el a népi orvoslásban, mivel szerteágazó jótékony hatást tulajdonítottak neki. Emellett hittek életet meghosszabbító erejében, amely a szellemi funkciókat erősíti és gátolja a depresszió kialakulását.

 

Vértonizáló szerként javasolták, amelyet általános gyengeség esetén, valamint a véráramlás fokozására és a vitaminok felszívódásának javítására adtak. Jang energiákat fokozó gyógynövényekkel együtt a szexuális energiák fokozására is ajánlották. 

 

A kínai medicina tanai szerint a májműködés a szemmel hozható kapcsolatba, ezért lícium hatására nem csak a máj munkája, hanem a látás is befolyásolható. Hűtő tulajdonsága miatt nem csak lázcsillapításra, hanem orrvérzés, hányás, szédülés eseteiben is alkalmazták. Gyökeréből készített főzetét reggeli rosszullétek enyhítésére adták. Emellett az aszthmás panaszokat, köhögést is sikerrel orvosolták vele.

 

A modern herbalisták immunrendszer erősítésre és magas vérnyomás kiegészítő kezelésére alkalmazzák, mivel jelentős értágító hatással jellemezhető. Tudományos vizsgálatok eredményei szerint gyökerét a maláriás láz csillapításában is hatékony.

 

Hogyan férhetünk hozzá? Természetesen hazánkban nem lehet friss goji bogyót kapni, pedig élvezeti értéke sem lenne elhanyagolható. A friss, pirosan fénylő bogyó kellemes édeskés ízeket hordoz. Azonban szárított és aprított formában hazánkban is beszerezhető, amelyet mazsola helyettesítőként süteményekbe is tehetünk. Természetesen legegyszerűbb, ha extraktum formájában keressük a polcokon.

 

A gyulladások talaján kialakult láz csillapítására, valamint hasmenés és haspuffadás esetén tilos alkalmazni!