Keresés befejezése

Gluténmentes fehérkenyér recept

Gluténmentes fehérkenyér recept

Puha, de mégis roppanós szélű, laza szerkezetű kenyér receptje

Hozzávalók:

  • 250 g Benefitt gluténmentes fehérkenyér lisztkeverék
  • 5 g szárított élesztő
  • 2 ek olívaolaj
  • 220 ml langyos víz

Elkészítése:

1. Előmelegítjük 220°C-ra, sütőt alsó-felső sütés + légkeverés programon. Hagyományos sütő esetén egy közepes méretű lábast vagy tepsit helyezünk a sütő aljára. (fontos, hogy csak olyan edényt tegyünk be, amelynek nincsen műanyagból készült fogója!)
 

2. Egy keverő tál aljára tesszük a lisztkeveréket, hozzáadjuk az élesztőt, az olívaolajat és a kb. 35 fokos vizet.
 

3. A robotgép keverőkarját használva 5 percig alacsony fokozaton alaposan összedolgozzuk. A végén, egy szilikon spatula segítségével a tál alján egy tészta gombócot képezünk, majd egy törlőruhával letakarva 10 percig pihentetjük.


 

4. Amíg a tészta pihen, 1 liter vizet felforralunk (hagyományos sütő esetén).
 

5. A tésztát egy spatula segítségével átfordítjuk egy sütőpapírral kibélelt kisebb kenyérformába és elegyengetjük. Amennyiben nincs kenyérformánk, akkor egy sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük, és szükség esetén olajos kézzel formázunk még rajta.
 

6. Egy tésztavágó vagy éles kés segítségével 3 helyen bevágjuk a tésztát. 

7. A sütőt lentebb kapcsoljuk 180°C-ra, a középső rácsra betesszük a sütőformát. A felforrt vizet a sütő aljában lévő edénybe öntjük óvatosan, és lehetőleg mihamarabb csukjuk be a sütő ajtót, hogy a keletkezett gőzben tudjon elkezdeni sülni a kenyér.

Gőzsütő esetében használjuk a gőzfunkciót.
 

8. 10 perc elteltével vegyük ki a vizes edényt (kapcsoljuk le a gőzfunkciót) és a kenyér tetejét szurkáljuk meg egy vékony hegyes késsel, hogy a gőz távozni tudjon.
 

9. A kenyeret még 45 percig süssük, kivétel előtt tűpróbával ellenőrizzük.
 

10. Ha megsült a kenyér, emeljük ki a formából, vagy vegyük le a sütőlapról és rácson várjuk meg, hogy kihűljön.
 

Amikor kivesszük a formából, nagyon keménynek érezhetjük, de körülbelül 10 perc pihenés, hűlés után elkezd megpuhulni. Amire teljesen kihűl, puha, de mégis roppanós szélű, laza szerkezetű kenyeret kapunk.