Keresés befejezése

A galagonya hatása

A galagonya hatása

A galagonya (Crataegus fajok) a tradicionálisan használt gyógynövényeink egyike, amelyet 2015-ben a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya az Év Gyógynövényének választott.

Nem véletlenül, hiszen a népi gyógyászatban főként szív és érrendszeri betegségek kezelésében nagy szerepet játszó gyógynövénynek ma már számos hatását klinikai vizsgálatok is alátámasztják. A galagonyáról az első tudományos igényű összefoglalás a XIX. századból egy Green nevű angliai orvostól származik, aki elsőként rendelt szívgyógyászati célra galagonyát.

A galagonya jellemzően mérsékelt égövi legelőkön, erdők mentén fordul elő, hazánkban is találkozhatunk vele. A gyógyászatban a virágos hajtásvéget és a növény áltermését használják.

Galagonya hatása

A gyógynövény jótékony hatási az ún. procianidinszármazékoknak és flavonoidoknak tulajdonítható. Ezek a komponensek több módon is képesek befolyásolni a szív- és érrendszer működését. A vérnyomáscsökkentő és gyulladáscsökkentő hatás mellett nagyon fontos, hogy a galagonya fokozza a szív összehúzódásának erősségét, ugyanakkor a szívritmuszavar gyakoriságát mérsékli. Ez azért rendkívül jelentős, mivel más szívelégtelenség kezelésében alkalmazott gyógyszerek (ún. digitaloidok) esetében a szív összehúzódását fokozó hatás mellett sok esetben szívritmuszavar merül fel mellékhatásként. A galagonya kivonat ellenben anélkül támogatja a szív pumpafunkcióját, hogy veszélyes szívritmuszavarok kialakulásához vezetne, így előszeretettel alkalmazzák szívelégtelenség kezelésében. Emellett a galagonya terápiás előnye a digitaloidokkal szemben, hogy nagy terápiás szélességgel rendelkezik, így az esetleges adagolási hibák nem járnak nagy veszélyekkel, ellenben a digitaloidok esetében minimális hiba is végzetes lehet.

A galagonya jótékony hatásai között meg kell említenünk az antioxidáns hatást is, amelynek köszönhetően a galagonya védi a szívizmot az oxidatív károsodásoktól. Emellett a ma már népbetegségnek számító magas koleszterinszint kezelésében is előnyös lehet alkalmazása, hiszen a koleszterinszintézis gátlásának és a koleszterin epesavakká történő alakulás eredményeként csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Napjainkban a galagonyatartalmú készítmények elsődleges gyógyászati javallata a szívelégtelenség kezelése, de más készítmények (nyugtató teakeverékek, érelmeszesedés elleni teák) komponensei között is találkozhatunk vele.

Galagonya alkalmazása

Az alkalmazás során jellemzően minimum két hét szükséges, hogy a készítmény kifejthesse jótékony hatását. A hatás fenntartásához a kezelés hosszú távú folytatása indokolt, azonban, ha a panaszok tekintetében 6 hét után sem tapasztalható változás, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Galagonya ellenjavallat

A galagonya terápiás alkalmazása rendkívül biztonságos, ennek ellenére terhesség, szoptatás során, illetve 12 éves kor alatti gyermekek esetén a galagonya használata nem javasolt.

 

Napjainkban a galagonya számos készítmény komponensei között megtalálható. Ezek előnye a hatásosság mellett, hogy rendkívül kedvező mellékhatás-profillal rendelkeznek, így joggal részei a modern fitoterápiának.

 

Szerző:  
Kovács Bernadett 
Gyógyszerés, doktorandusz
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet

Forrás: www.gyogynovenylap.hu


Kapcsolódó termékek


Kapcsolódó cikkek