Keresés befejezése

Fügekaktusz-Szűztea-Keserűnarancs (tudományos vizsgálatok)

Fügekaktusz-Szűztea-Keserűnarancs (tudományos vizsgálatok)

Fügekaktusz

Állatkísérletes adatok bizonyították, hogy a fügekaktusz fogyasztása után gyorsult a zsírsav oxidáció, valamint csökkent a szabadgyök-képződéssel járó sejtkárosodás mértéke, valamint az étkezés utáni inzulin kiáramlás mértéke is hanyatlott elhízott patkányok esetében (Morán-Ramos S et al.,  2012).

Fügekaktusszal töltött tortilla fogyasztás hatására csökkent az étkezés utáni vérzsír (LDL-koleszterin és triglicerid) és a vércukorszint (Guevara-Arauza JC et al. 2011).

Szűztea

A szűzteában található katechin vegyület hatására kedvező változás következik be a hasi zsírtömegben és a vér triglicerid-szintben. Egy amerikai vizsgálatban 107 személy vett részt, akik vállalták, hogy 12 héten át random kiválasztott üdítőt fogyasztanak. Az egyik választási lehetőség koffeint és katechint tartalmazott, a másikban csak koffein volt. Az étkezésben semmilyen változtatásra nem került sor, azonban 3x60perc/ hét felügyelet mellett történő gyalogló programban vettek részt. Három hónap elteltével a katechines italt fogyasztóknál nagyobb súlyveszteség jött létre, jóllehet a testzsír arányban nem jelentkezett különbség a két csoport tekintetében. A hasi zsírtartalom, valamint az éhgyomri triglicerid szint alacsonyabb volt a katechint fogyasztók csoportjában (Maki KC, 2009).

Keserűnarancs

A bergamott – más néven keserűnarancs – görcsoldó, nyugtató, lázcsillapító, fertőtlenítő hatást fejt ki. Likőrök és a fekete tea aromájának fokozására is alkalmazzák. Az emésztési folyamatokat serkenti, a görcsös haspuffadás kezelésében is élen jár.

Egy pekingi vizsgálatban a keserűnarancs virágának összetételét analizálták. Összesen 11 kémiai vegyületet izoláltak, többek között szinefrint, neoheszperidint, adenozint, aszparagint, tyrozint, izoleucint, alanint, béta-szitoszterolt (Huang S; Hu S; Shi J; Yang Y, 2001).

Egy iráni vizsgálatban arra keresték a választ, hogy vajon a keserűnarancs orális alkalmazása csökkenti-e az operáció előtt állók szorongását. Kétszer harminc főből álló csoportot mértek, az egyik csoportnak keserűnarancs-virág kivonatot, a másiknak placebot adtak minor operáció előtt két órával, majd egy pszichológiai szorongás skálát töltettek ki velük, amelyet az operáció után megismételtek. Az eredmények szerint a keserűnarancs virágot fogyasztók műtét előtti szorongás szintje alacsonyabbnak bizonyult a placebo csoporténál (Akhlaghi M, 2011).

A keserűnarancsban található szinefrin vegyület szerepet játszhat az anyagcsere folyamatok fokozásban, az étvágycsökkentésben, az eredményes testtömeg csökkentésben. Számos tudományos vizsgálat, állatkísérletek, klinikai vizsgálatok, esetismertetések, élettani hatásvizsgálatok történtek a keserűnarancs fogyókúrában betöltött szerepéről, amelyek valószínűsítik annak kedvező testtömeg-csökkentő hatásait (Haaz S, 2006).