Keresés befejezése

Fogápolás, okosan

Fogápolás, okosan

A fog- ill. szájápolás jelentőségét már egészen korán, szinte az első tejfogacskák megjelenése óta tanítják, otthon, családi körben, később a bölcsődében, óvodában, iskolában. Nem véletlenül, hiszen meglehetősen sokan szenvednek fogágy-betegségben, fogszuvasodásban. Elevenítsük fel ismereteinket, ismerjünk meg új megelőző lehetőségeket!

A NIH (National Institute of Health) statisztikai eredményei szerint az Amerikai Egyesült Államokban a 20-64 év közötti lakosság 5%-nak már egyetlen foga nincs. Ugyanezen korosztályban 92%-nál fordul elő caries (fogszuvasodás) életük során. Különösen a jobb szociális helyzetűek, magasabb iskolai végzettségűek érintettek. Esetükben a lyukas fogak 26%-a nincs kezelve.

A fogágy betegségei a 20-64 év közöttiek 8,52%-át sújtják (NIH, amerikai adatok), amelyek leginkább az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező, alacsonyabb iskolai végzettségű, dohányzó populációt érintik.

Megdöbbentő, hogy a lyukas fog kialakulásának elsődleges oka a rendszertelen, vagy elhanyagolt szájtoalett. Állatkísérletek alapján bizonyítást nyert, hogy a fogszuvasodás kialakulásához cukorfogyasztás és mikroorganizmusok (baktériumok) szükségesek. A Miller-féle kemoparazita elmélet szerint a fogra tapadó ételmaradékból kialakult foglepedék mikroorganizmusok gazdag táptalaja (a szájban kb. 500-féle baktérium él). A kórokozók az ételekben rejlő mono- és diszacharadidot képesek bontani. A cukrok bontása során savak képződnek, melyek kimarják a fogzománzot. A fogérzékenység, ill. elszíneződés általában az első jele a kialakult szuvasodásnak.

A fogágy betegségei (parodontopátiák) közé számos kórkép tartozik. Talán az egyik leggyakoribb elváltozás a fogínygyulladás (gingivitis) és fogínysorvadás (parodontózis). Ez utóbbi a fogíny fognyakról történő visszahúzódásával, majd a fogak kilazulásával, kihullásával jellemezhető. Kialakulásuk hátterében az eltávolítatlan fogkő, ill. a nem megfelelő szájápolásból adódó plakkbaktérium-társulások savképző munkája áll. A gyulladt íny fájdalommal, duzzadt, élénkpiros ínyelváltozással, vérzéssel jár együtt.

Hogyan előzhetjük meg a fogágy betegségeit és a fogszuvasodást? Első és legfontosabb dolog a rendszeres (főétkezések utáni) fogmosás, valamint a fogselyem használata. A fluoridos fogkémek alkalmazása mellett léteznek olyan készítmények, amelyek természetes növényi hatóanyagokat tartalmaznak. Ide tartoznak a szájöblítésre alkalmas oldatok, melyek a fogkefe számára elérhetetlen helyről öblítik le a plakkot, az ecsetelők, melyek lokálisan fejtik ki baktériumellenes hatásukat, valamint a fogínyvédő, gyulladáscsökkentő komponenseket tartalmazó gélek.

A gyógynövények közül a citromfű, kardamom, szegfűszeg, fahéj, ánizs, borsmenta fertőtlenítő, enyhe érzéstelenítő, nyákoldó, mikroorganizmus-ellenes tulajdonságokkal jellemezhető. A zöldtea polifenoljai révén erős sejtvédő, antioxidáns hatással büszkélkedhet.

Ha nincs lehetőségünk fogat mosni, öblögetni, akkor sincs okunk az aggodalomra. A cukormentes, növényi hatóanyag tartalmú pasztillák is kifejtik a protektív hatást.

Miután mindent megtettünk szájhigiéniánkért, munkák eredményességének ellenőrzésére rendszeresen keressük fel fogorvosunkat!


Kapcsolódó cikkek