Keresés befejezése

Fahéj

Fahéj

A fahéj alkalmazásának mély gyökerei közel ötezer éves múltra nyúlnak vissza. A kínai népi gyógyászat előszeretettel alkalmazta lázas állapotok, nőgyógyászati és gyomor-bélrendszeri panaszok orvoslására.

Egy Sri-Lankán, Indiában őshonos örökzöld növényről van szó, amelynek számos faját lehet megkülönböztetni. A fa vastag kérgének jellegzetes vörösbarna színe, sárgán virító virága, bőrszerű levelei és nem utolsó sorban jellegzetes, fűszeres illata révén összetéveszthetetlen tulajdonságokként emelik ki a többi növényfaj közül. A trópusi őserdők egyik lakója, magassága akár a 18 métert is elérheti.

A fahéjat a trópusi övezetekben termesztik, leginkább a Fülöp-szigeteken, Nyugat Indiában. Minden második évben a földfelszín magasságában kivágják, kérgét lehántják, majd kiszárítják. A kéreg belső részét alkalmazzák gyógyászati, vagy fűszerezés céljára.

Nem csak az ókori Kínában, hanem az indiai ájurvéda gyógyításban ismerték, majd Egyiptomban a balzsamozás fontos komponenseként alkalmazták. Izraelben, Görögországban, Rómában az ételek fűszerezése mellett parfümként és étvágygerjesztőként tartották számon. A 17. századi Európában fűszernövényként terjedt el. Amerikában a 19. században a gyomorgörcs, hányinger, hányás, hasmenés, vastagbélgörcs és a méh betegségeinek kezelésére is adták.

A fahéj számos termék alapanyagaként is fellelhető. Fogkrémek, szájvizek, parfümök, szappanok, rúzsok, rágógumik, köhögéscsillapító szirupok, orrspray-k, sőt még a kóla is hordozza. A modern herbalisták elsősorban emésztési panaszokra, hasmenés, hányinger, hányás csillapítására ajánlják. Kínában köhögéscsillapításra, hátfájdalomra, menstruációs panaszok kezelésére adják.

A fahéj gyógyító ereje illóolajában lévő hatóanyagoknak köszönhető, amely antibakteriális, antivirális, görcsoldó, gombaellenes, fertőtlenítő tulajdonságokkal jellemezhető. Egy japán vizsgálat bebizonyította, hogy a fahéjaldehid és eugenol fájdalomcsillapító, nyugtató hatást fejt ki. 

A fahéj hatékony emésztésjavító tulajdonsággal rendelkezik. Képes fokozni az étvágyat, előmozdítani a zsírok bontását, emellett a gyomorégés valamint a hasi görcsök enyhítésében is részt vesz.  Nem csupán a húgy-ivarszervi fertőzések, hanem az ínybetegségek kezelésében is szerepet vállal. 

A fahéj a menstruációs vérzést képes gyorsítani, emellett enyhíti az alhasi fájdalmakat, segíti a termékenységet. Indiában szülés után az újabb gyermekáldás megakadályozásának volt jól bevált népi praktikája.

Napjainkban a wellness területén, masszázskrémek fontos komponenseként is fellelhető, vérkeringést fokozó hatása miatt. Nem csupán anticellulit masszázskrében, hanem fogínyecsetelő gélben és oldatban, fogpasztillában is megtalálható.


Kapcsolódó cikkek