Keresés befejezése

Egészségtudatosság és a vércukor

Egészségtudatosság és a vércukor

A világon minden 10. embert érint a cukorbetegség. Azonban tudatos odafigyeléssel és egészséges életvitellel a cukorbetegeségek nagy hányada megelőzhető, illetve a már kialakult diabetes jól karbantartható és a szövődmények kockázata is csökkenthető lenne.

A prevencióban hiszek.

Nem akkor kellene csak egészséges életmódot folytatni, amikor már létrejött egy betegség, hanem azt kéne elérni, hogy ne is alakulhasson ki!

Manapság szerencsére, sok ember kezd egészségtudatossá válni, már egész fiatalon is, divatosak a különféle diéták, és a sportolás.

Amire viszont felhívnám a figyelmet! Egyrészről jó, hogy egészségesebbek szeretnénk lenni, másrészről nem minden étrend jó mindenkinek. Sok trendi diéta lehet, hogy átmenetileg javít az állapotunkon (pl. szénhidrát megvonás), de hosszú távon nem biztos, hogy segít.

Érdemes szakemberrel (pl. diabetológus, dietetikus, kínai belgyógyász, ayurvédikus orvos) konzultálni, mielőtt valamilyen diétába belevágnánk!

Minden embernek más a szervezete, más is lehet jó neki. Nem véltelenül a keleti gyógymódok általában testtípus szerint (ayurvéda, kínai, tibeti gyógyászat) adnak étrendet, életmód tanácsot. Nincs egy általános, mindenkinek jó étrend.


Nagyon fontosnak tartom a stresszkezelést.

Már elcsépelt, de nagyon is igaz, hogy a nem kezelt, tartósan fennálló stressz egyensúly megbomlást okoz a szervezetben, aminek talaján elindulhat egy betegség, vagy egy fennálló kibillentségi állapot romolhat. Bizonyított tény, hogy a stressz, a cukorbetegség kialakulásában is nagy szerepet játszik.


Amit még kiemelnék, hogy szokás kérdése az életmód.

Ha azt láttuk otthon, hogy minden vasárnap húsleves, rántotthús és sültkrumpli került az asztalra, valószínű mi is így fogunk étkezni. Könnyedén átalakíthatjuk szokásainkat! Nagyon jó, ha a gyermekünk is egy egészségesebb szokásrendszert visz magával. Ez az egészségnevelés fontos részét képezi!

 

10 gyakorlati javaslat, amivel sokat tehetünk az egészségünkért:

 

 1. Tervezzük meg előre a hetünket, írjuk be a naptárunkba! Ezáltal sokkal könnyben kivitelezhető, az hogy egészségesen étkezzünk, sportot iktassunk be az életünkbe és relaxáljunk. A tudatos tervezéssel jobban beoszthatjuk az időnket.
   
 2. Találjuk ki a heti menüt! Érdemes hétvégén több adagot megfőzni, lemérni és kiporciózni előre. Így amikor itt az idő az evésre, akkor már csak elő kell kapni a hűtőből az ételt és megmelegíteni. Ezzel a módszerrel azt látom, hogy elkerülhető a félreevés, illetve változatosan és egészségesen tudunk majd étkezni. 
   
 3. Javaslom, hogy egy héttel előre táblázzuk be a sportolásra szánt időt! Így megkíméljük magunkat attól, hogy hétvégéhez közeledve azt vesszük észre, hogy nem is mozogtunk egész héten, csak dolgoztunk.
   
 4. Tömegközlekedés és autó helyett inkább gyalogoljunk, vagy kerékpározzunk!
   
 5. Vezessünk naplót a mért vércukorértékinkről, étkezésünkről és a sportolásról! Érdemes havonta leírnunk az eredményeinket és összegezni azt.
   
 6. Nagyon hasznosnak találom a motivációs napló vezetését is. Ebben a kitűzött céljainkat, az elért eredményeinket érdemes lejegyeznünk. Így világosan láthatjuk, hogy mit csinálunk jól és esetleg min érdemes még egy kicsit változtatni.
   
 7. Mindenképp relaxáljunk naponta minimum negyed órát! A stresszkezelésben igénybe vehetjük szakember (pszichológus, kineziológus) segítségét is. Ha megtehetjük, akkor rendszeresen járjunk stresszoldásra!
   
 8. A saját pácienseimnél megfigyeltem, hogy a túl sok állati fehérje és zsír, a cukros ételek fogyasztása ront az állapotukon. Állati fehérjéket pótolhatjuk hüvelyesekkel, magvakkal. Fogyasszunk több rostot (pl. teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, vagy akár útifűmaghéj kiegészítésként). Az édességek, csokik függőséget okoznak, ha fokozatosan elhagyjuk, akkor egy idő után nem is fogjuk kívánni azokat. Ha nagyon kívánnánk az édes ízt, akkor édesítővel (pl. erithrit, xilit) készített egészséges édességet válasszunk. Érdemes cukorbetegeknek is megfelelő vegetáriánus és vegán recepteket kipróbálni!
   
 9. Használhatunk vércukorra jótékony hatású táplálékkiegészítőket! Ilyen például a fahéj, a kapormagolaj, a króm és a D-vitamin.
   
 10. Érdemes a kapcsolatot tartanunk sorstársakkal! Hasznos tapasztalatokat, ötleteket oszthatunk meg egymással.

 

A javuláshoz a tudatos tervezés elengedhetetlen és az, hogy minden nap tegyünk magunkért!

A rendszerességen van a hangsúly. Lehet, hogy azonnal nem érezhető a helyes életvitelnek az eredménye, de ne csüggedjünk el és ne adjuk fel, mert hosszú távon elégedettek leszünk az eredménnyel!

 

Faragó-Juhász Barbara

Diplomás ápoló, kineziológus


Kapcsolódó termékek