Keresés befejezése

Diéták, amelyek lúgosítanak

Diéták, amelyek lúgosítanak

Makrobiotika

A makrobiotika lényegében a távol-keleti jin-jang energiaegyensúly alapján állítja össze az étkezést. Az ételek természete szerint megkülönböztethetők jin-, ill. jang karakterűek, amelynek fogyasztása az adott személytől függ, vagyis a diéta mindig egyénre szabott. A makrobiotikus táplálkozás alapját a gabonafélék képezik. Emellett nagy szerep hárul a levesek, hüvelyesek és más zöldségfélék fogyasztására. Csak alkalomszerűen fogyasztanak halakat, gyümölcsöket, olajos magokat és az ételeket ritkán fűszerezik. Az ételkészítés mellőzi a zsiradékok, olajok hozzáadását és többnyire főzik a gabonaféléket, zöldségeket. Éppen ezért a makrobiotika is lúgosítja szervezetünket.

Gyümölcsnap

A gyümölcsnap nem más, mint egyfajta méregtelenítő program. Nem igényel nagy erőfeszítést, hiszen egyetlen napot könnyű kibírni 1,5-2.5 kg gyümölccsel. Természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy melyik gyümölcsre esik a választás. A legtöbb természetgyógyászati nézet szerint nem célszerű vegyesen fogyasztani a gyümölcsöt egy napon belül, azonban ha több napos kúráról van szó, akkor a napi váltás megengedett. Mivel a gyümölcsök cukorösszetétele és káliumtartalma magas, ezért méltán lehet lúgosító hatásról beszélni. Azonban a savtúltengésben, reflux betegségben, gyomorfekélyben szenvedőknek célszerű alacsony savtartalmú gyümölcsöt választani (pl. papaját, mangót, stb.).

Nyersételek fogyasztása

A nyersétel-evést sokan a vegetáriánizmushoz kapcsolják, tekintettel arra, hogy a húst, halat mellőzi. Friss zöldségfélék, különösen a paradicsom, sárgarépa, zeller, karalábé, káposzta fogyasztását jelenti. A zöldségféléket joghurtba, mustárba mártva fogyasztják. Mivel a nyers zöldségek kiváló savközömbösítők és a joghurt lúgos vegyületeket képez a szervezetbe jutva, ezért a nyersételek fogyasztása méltán nevezhető lúgosító diétának is.

Léböjt

A klasszikus léböjtkúra naponta ötszöri frissen facsart zöldség-, gyümölcs, valamint 1.5-2 liter víz elfogyasztásából tevődik össze. A kúra hatására a szervezet megszabadul a felhalmozódott salakanyagok nagy részétől és a sejtek, szövetek kémhatása a lúgos tartományba kerül. A böjtöknek számos változata ismert (pl. Mayr-kúra, Hildegard böjt, Buchinger-kúra, Hays diéta, stb.) amelyek mindegyike segíti a szervezet túlzott savfelhalmozódásának közömbösítését.

Gerson kúra

A Gerson kúra igen hatékony méregtelenítő eljárás, amelynek során napi 13 pohár frissel préselt zöldség és gyümölcslé fogyasztását írják elő. Emellett speciális leveseket, zöldség-ételeket fogyasztanak a nap folyamán. Az étkezés nem tartalmaz állati eredetű fehérjét és zsiradékot, vagyis a húsféléket, halakat, tejtermékeket, tejet teljesen mellőzi. Számos krónikus betegség (pl. daganatos betegség, Lupus, ízületi gyulladás, allergák, stb.) kezelésében hatékony. Napi három főétkezéssel és a levek egésznapos kortyolásával hatékonyan megszüntethető a test elsavasodása.