Keresés befejezése

Cink

Cink

Annak ellenére, hogy cinkből nem igényel sokat szervezetünk, mégis nélkülözhetetlen a sejtjeink számára. Több mint 300 – például a szuperoxid diszmutáz - enzim működésének záloga. A növekedés és fejlődés nem képzelhető el nélküle. Javasolt napi adagja felnőttek esetében 15mg.     

 

A cink a felső légúti fertőzések hatékony ellenszere, különösen C-vitaminnal együtt adagolva. A kialakult betegség első napjaiban 13-23mg napi mennyiségben bizonyítottan gyorsítja a betegség lefolyását, különösen rágótabletta formájában, mivel ekkor a szájban lévő kórokozókat képes közvetlenül elpusztítani.

 

Cinkhiányos állapotban a fertőzések lassan, elhúzódóan szűnnek meg. A jelenség a cink immunerősítő hatásából adódik, amelyet a csecsemőmirigy stimulálásával ér el. Azonban nem csupán immunvédelmet biztosító hatása emelhető ki, hanem a candida fertőzést visszaszorító tulajdonsága is. Önmagában is, de C-, A- vagy E-vitaminnal együtt különösen hatékony a candida gombákkal szemben.

 

Sebgyógyító tulajdonságai miatt is célszerű szupplementálni. A vágott, szúrt, horzsolt, égett testfelület gyógyulását mozdítja elő. Emellett a műtéti beavatkozások előtt és utáni adása fokozza a sebgyógyulást.

 

Két, férfiakat érintő egészségügyi probléma kezelésében is segíthet. Az egyik az alacsony tesztoszteron szint talaján kialakuló meddőség, a másik a megnagyobbodott prosztata. Mindkettő az életkor előrehaladtának kellemetlen velejárója lehet.

A serdülőkorban gyakrabban jelentkezhet cinkhiány, amely pattanásos bőr képében nyilvánul meg. A pattanások kezelésére azonban az adagolásra vonatkozóan mindig célszerű orvosi javaslatot kérni.

Számos tudományos közlemény vizsgálatai szerint a cink képes enyhíteni a reumatoid arthritis tüneteit. Emellett az időskorban jelentkező makula degeneráció prevenciójában és a pikkelysömör kiegészítő kezelésében is szerepet kaphat. 

Rendkívül lényeges tulajdonsága a magzat növekedésében és érésében rejlik. A cinkkel szupplementált várandósok nagyobb súlyú és fejlettebb idegrendszerű babát hozhatnak a világra.

Sajnos 50 év felett már egyre kevesebb cink tud felszívódni a bélrendszeren keresztül, ezért igen gyakori az időskori cinkhiány. Mindezt a hiányos táplálkozás és az alkoholfogyasztás tovább tetézheti.

A fentieken kívül még kiknek van szüksége cinkpótlásra? Akik folyamatos stresszhatás alatt élnek, akik operáción estek át, égési sérüléssel küzdenek, és akiknek a táplálkozása egyoldalú, vagy mennyiségileg nem megfelelő. Chron betegségben szenvedők, krónikus hasmenés fennállta esetén szinté cinkpótlásra van szükség. Azonban hemokromatózis, HIV fertőzés, glaukoma, gyomor, ill. nyombélfekély megléte esetén tilos alkalmazni.

Melyek a cink természetes forrásai? Az osztriga, gabonafélék, babfélék olajos magok és a borjúmáj bővelkedik cinkben.

Mivel a cink számos gyógyszer (fogamzásgátló, antibiotikumok, savközömbösítők, stb.) hatását képes gyengíteni, ezért alkalmazását mindig a kezelőorvos javaslatára célszerű elkezdeni.