Keresés befejezése

Keresett szó: gesztenye

Élelmiszereink cukortartalma

A cukor az édes ízért felelős vegyületek, egyszerű szénhidrátok általános elnevezése. A cukrok közé szűkebb értelemben monoszacharidok (glükóz, fruktóz, galaktóz) és a diszacharidok (szukróz, maltóz és laktóz) tartoznak. A szukróz nem más, mint az asztali cukor, a laktóz a tejcukor, a maltóz a malátacukor.

Gesztenye (szelíd)

A szelídgesztenye a bükkfafélék családjába tartozik. Cseranyag tartalma révén összehúzó tulajdonsággal jellemezhető, ezért külsőleg sebek kezelésére alkalmas. Emellett hasmenés és köhögés esetén is adható. Napjainkban azonban inkább homeopátiás szerekben találhatjuk meg.

A lúgosítás gyakorlata (1. rész)

A lúgosítás módszerei közt számos változatot megkülönböztethetünk, amelyek azonban élesen nem különíthetők el egymástól. Legyen szó bármelyik módszerről, az étkezés – különösen a zöld leveles növények és más zöldségek, gyümölcsök -  mindegyikben kulcsszerepet kap.  

Vadgesztenye

A vadgesztenye a vénás betegségek (visszér, aranyér) hatékony ellenszere, de amellett a napvédő krémek egyik főkomponense, mivel véd a káros napsugarakkal szemben. A lábszárfekély, ödémák, ízületi gyulladások, rándulás kezelésében is segít. A Kalmil nevű visszér kenőcs egyik főkomponense.