Keresett szó: fruktóz
Szénhidrátanyagcsere és a cukorbetegség
2022.
február
21.
Táplálkozásunk során különböző tápanyagok kerülnek az emésztőcsatornába: legnagyobb mennyiségben az energiaszolgáltatók (szénhidrátok, zsírok, fehérjék) továbbá még vitaminok, vitaminszerű anyagok, illetve nyomelemek.
Mindentudó hormonjaink, inzulin
2022.
január
31.
A hormonok fehérje természetű vegyületek, melyek a perifériás szövetekben termelődnek és specifikusan hatnak, de egy felsőbb agyi központ felügyeletével. Hasonlóan igen kis mennyiségben vannak jelen a szervezetben, mint a vitaminok (ugyanúgy nélkülözhetetlenek), csak azzal a különbséggel, hogy a vitaminok általában a táplálkozás útján jutnak be a szervezetbe, a külvilágból, a hormonokat viszont a szervezet állítja elő.
Élelmiszereink cukortartalma
2017.
június
25.
A cukor az édes ízért felelős vegyületek, egyszerű szénhidrátok általános elnevezése. A cukrok közé szűkebb értelemben monoszacharidok (glükóz, fruktóz, galaktóz) és a diszacharidok (szukróz, maltóz és laktóz) tartoznak. A szukróz nem más, mint az asztali cukor, a laktóz a tejcukor, a maltóz a malátacukor.
Édesítők, egyszerű cukrok és más szénhidrátok
2016.
július
05.
A szénhidrát szervezetünk fő energiaforrása. Az agyműködéshez is nélkülözhetetlen. Szénhidrátok csoportjába tartoznak a cukrok és a keményítő, melyet természetes formában a gabonafélékben (gabona magvak, kenyérfélék, rizs, tészta), gyümölcsökben, zöldségfélékben, tejben és tejtermékekben, mézben találhatunk meg. Nem mindegy, hogy melyiket választjuk, mivel hasznosulásuk mértéke, felszívódásuk sebessége nem megegyező.
Manna (kőris)
2013.
július
21.
A mannára már a biblia is említést tesz. A kőrisfa kérgének nedve enyhén édeskés ízét a benne rejlő mannitol (cukoralkohol) adja. Nem csak a cukorbetegség kezelésében, hanem enyhe hashajtásban is segítségre lehet.
A lúgosítás gyakorlata (1. rész)
2011.
szeptember
05.
A lúgosítás módszerei közt számos változatot megkülönböztethetünk, amelyek azonban élesen nem különíthetők el egymástól. Legyen szó bármelyik módszerről, az étkezés – különösen a zöld leveles növények és más zöldségek, gyümölcsök - mindegyikben kulcsszerepet kap.
A weboldalon található sütikkel (cookie) kapcsolatos információk
Webes áruházunk sütiket* használ, melyek az oldal zavartalan működéséhez, kényelmes használatához és statisztikai adatok gyűjtéséhez szükségesek.
* A süti (cookie) olyan kisméretű adatfájl, melyet a böngésző tárol az Ön számítógépén.