Keresés befejezése

Keresett szó: fruktóz

Élelmiszereink cukortartalma

A cukor az édes ízért felelős vegyületek, egyszerű szénhidrátok általános elnevezése. A cukrok közé szűkebb értelemben monoszacharidok (glükóz, fruktóz, galaktóz) és a diszacharidok (szukróz, maltóz és laktóz) tartoznak. A szukróz nem más, mint az asztali cukor, a laktóz a tejcukor, a maltóz a malátacukor.

Édesítők, egyszerű cukrok és más szénhidrátok

A szénhidrát szervezetünk fő energiaforrása. Az agyműködéshez is nélkülözhetetlen. Szénhidrátok csoportjába tartoznak a cukrok és a keményítő, melyet természetes formában a gabonafélékben (gabona magvak, kenyérfélék, rizs, tészta), gyümölcsökben, zöldségfélékben, tejben és tejtermékekben, mézben találhatunk meg. Nem mindegy, hogy melyiket választjuk, mivel hasznosulásuk mértéke, felszívódásuk sebessége nem megegyező.

Manna (kőris)

A mannára már a biblia is említést tesz. A kőrisfa kérgének nedve enyhén édeskés ízét a benne rejlő mannitol (cukoralkohol) adja. Nem csak a cukorbetegség kezelésében, hanem enyhe hashajtásban is segítségre lehet.

A lúgosítás gyakorlata (1. rész)

A lúgosítás módszerei közt számos változatot megkülönböztethetünk, amelyek azonban élesen nem különíthetők el egymástól. Legyen szó bármelyik módszerről, az étkezés – különösen a zöld leveles növények és más zöldségek, gyümölcsök -  mindegyikben kulcsszerepet kap.  

Csicsóka

A csicsóka tojás nagyságú gumókkal rendelkező növény. Igaz,hogy a napraforgó rokona, mégis a burgonyához hasonlítható élvezeti értéke. Mivel rengeteg prebiotikumot, ú.n. inulint tartalmaz, ezért a bélflóra helyreállításában és a vércukorszint állandóságának biztosításában játszik szerepet.