Keresés befejezése

Keresett szó: anyagcsere-folyamatok

Taurin

A taurint először ökör epesavból nyerték ki 1827-ben. Később bizonyítást nyert, hogy a methionin és cystein kéntartalmú aminosavak lebontásakor keletkező fővegyületről van szó. A felfedezést követő százötven év alatt úgy hitték, hogy a taurin nem egyéb, mint az epesavak termelődésének egyik végterméke. Később bizonyítást nyert számos kedvező szerepe.

Lúgosítás nem csak étkezéssel

A szervezetünkben lejátszó anyagcsere-folyamatok, valamint a stressz, szorongás és egyéb életmódfaktorok (pl. dohányzás, stb.) savképződést indítanak el. Legfontosabb méregtelenítő szervünk a máj és a vese, amelyek áldásos tevékenységének köszönhetően megszabadulhatunk a méreganyagoktól, így a savak nagy részétől is. A savak kiürítését a verejtékkel, légzéssel, a vizelettel és széklettel próbálja testünk elvégezni. Szerveink működését nem csak a megfelelő étkezés, ill. étrend-kiegészítés mozdíthatja elő, hanem számos egyéb módszer is. 

Lúgosítás testmozgással

Nem csupán az étkezés, étrend-kiegészítés és az alternatív módszerek (fürdők, szauna, Kneipp, peeling, masszázs, stb.) váltanak ki lúgosító hatást, hanem, a jógázás és egyéb keleti meditatív módszerek, de sokszor a nyugati medicina pszichoterápiás eljárásai és a rendszeres testedzés is segíti a savak közömbösítését.

Lúgosító étkezés

Számos étkezési javaslat él a köztudatban, amelyben manapság nem könnyű kiigazodni. Az egészséges táplálkozás irányelvei lényegét tekintve nem térnek el a lúgosító étkezéstől. Lássuk, miről is van szó. 

Savképződés, savasodás….mit is jelentenek?

A szervezetünkben lejátszódó anyagcsere-folyamatok során savak képződnek, amelyeknek közömbösítését jól szabályozott puffer-rendszerek végzik. Korunkban olyan ételkészítési, étkezési szokás és egyéb életmódbeli tényező (dohányzás, mozgásszegény életmód, stressz, stb.) vesz körül, amelynek jelenléte fokozza a szervezetünk savképzését és egy idő után már nem tud megfelelően kompenzálni és kiváló táptalajává válik számos parazitának…. 

Az l-karnitin felfedezésének története

Az l-karnitin felfedezése Gulewitsch és Krimberg orosz kutatók nevéhez fűződik. A 20. század elején előállítása meglehetősen költséges volt, ezért évtizedekig tartott, mire bevezetésre került. Igaz, hogy a vegyület felfedezése óta folyamatosan jelentek meg róla tudományos közlemények.
Lap: 1 / 2