Keresés befejezése

Chilipaprika, a csípős dél-amerikai gyógy- és fűszernövény

Chilipaprika, a csípős dél-amerikai gyógy- és fűszernövény

A chilipaprika (Capsicum frutescens) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik. Őshazája Dél-Amerika. Angolul számos elnevezése ismert, mint pl. Cayenne, Chili Pepper, Hot Pepper, Paprika, Red Pepper, Tabasco Pepper. Gyümölcséből vonják ki értékes hatóanyagait, amelyek közé a kapszanicinoid vegyületek, flavonoidok, karotinoidok (kapszantin, kapszorubin, karotin, lutein), illóolajak, C-vitamin tartoznak. 

A chilipaprikából öt féle kapszaicinoid vegyület izolálható: kapszaicin, hidrokapszaicin, homokapszaicin, dihidrokapszaicin és dihidrohomokapszaicin. Ők tehetők felelőssé a csípős érzet, valamint a hevítő hatás kialakításáért. A paprikák eltérő mennyiségű kapszaicinoidokat tartalmaznak, így csípősségben  és hevítésben eltérnek egymástól. A Habanero paprika egy azonnali erőteljes csípősséggel jellemezhető, amely hamar elillan és kellemes aromás érzet váltja fel.

A chiliben rejlő kapszaicin vegyület serkenti az endorfin kiáramlást, amely kellemes érzethez vezet. Emellett fokozza a vérkeringést, enyhíti a reumás fájdalmakat. Külsőleg ú.n. counter-irritánsként viselkedik: irritálja a bőr felső rétegét, amelynek hatására a mélyebb szövetek gyulladásos irritációja csökkenthető. Antimikrobiális hatása révén a fertőzött szájnyálkahártya és sebek kezelésében is segít. Véralvadásgátló hatása mellett az emésztési folyamatokban is szerepet játszik a nyál és gyomorsavtermelés fokozása révén.

Feltehetjük a kérdést, hogy segítheti-e a fogyókúra eredményességét és ha igen, hogyan? A chili két irányból fejt ki jótékony fogyókúrás hatást: az egyik a termikus hatás, vagyis a hőtermelés fokozása révén több kalóriát éget el szervezetünk. Egy amerikai vizsgálat eredményei szerint (Heber et al. in webMD.com) 80 kalória többletenergia felhasználást váltott ki a chiliben lévő kapszaicin vegyület adása a placebo csoporthoz képest. A másik jótékony hatás pedig az étvágyredukcióban érhető tetten. Természetesen a chili nem tekinthető fogyókúrás csodaszernek, azonban a kapszaicin vegyület hőtermelő, valamint étvágycsökkentő képességénél fogva fokozhatja a testtömeg csökkentés eredményességét.