Keresés befejezése

Chia (Salvia hispanica)

Chia (Salvia hispanica)

A chia – más néven azték zsálya – kedvező zsírsavösszetétele révén fontos szerepet játszhat a reformtáplálkozásban. Lássuk, miről is van szó!

A chia mag fontos szerepet játszott a mexikói őslakosság étkezésében. A teljes magot, lisztjét és olaját is előszeretettel fogyasztották. Magját megpirították majd megőrölték, így készítettek el a Chianpinollit, vagyis a speciális chia lisztet, melyet tortilla, tamale és egy speciális azték üdítőital, a Chianatoles készítéséhez használtak.

A chia mag bővelkedik értékes tápanyagokban, rostban, antioxidáns vegyületekben. Kiemelkedik kedvező zsírsavösszetétele, amely a magas alfa-linolénsav (omega-3) tartalomnak (50-57%) köszönhető. Emellett omega-6 zsírsavat, egyszeresen telítetlen zsírsavat és kevés telített zsírt is hordoz: alfa-linolénsav > linolsav > palmitinsav : oleinsav > sztearinsav (Valdivia-Lopez és Tecante, 2015).

A chia mag fehérjetartalma igen magas 16-23%, a földrajzi termőterület függvényében. Számos aminosav (pl. glutaminsav, arginin, aszparaginsav) magasabb mennyiségben fordul elő, mint más növényben.

Diétás rosttartalma is számottevő. Vízoldékony és vízben nem oldható rostokat egyaránt hordoz, ezáltal szerepet játszhat a vérkoleszterin-szint csökkentésében, a bélpasszázs gyorsításában, és a testtömeg csökkentés támogatásában.

Antioxidáns hatású polifenol komponenseket is magába zár, mint például klorogénsavat, flavonolokat, myricetint, kvercetint, kampferolt. Mindezek révén a sejtek védelmében is szerepet kaphat.

A chia méltán nevezhető funkcionális élelmiszernek, mivel kedvező tápanyagtartalma és értékes vegyületei, diétás rostjai révén szerepet játszhat a szív-érrendszeri betegségek, 2-es típusú cukorbetegség prevenciójában, a gyulladásos folyamatok gátlásában, számos idegrendszeri betegség megelőzésében. 


Kapcsolódó termékek