Keresés befejezése

Chia magolaj

Chia magolaj

A chia magolaj a chia magjából nyert olaj. Alkalmazásának gyökerei a maja, ill. a dél-amerikai indián kultúrába nyúlnak, 5500 évre tekintenek vissza. Vallási rituálék során, valamint a népi gyógyításban és az ókori kozmetikumokban is jelen volt. Napjainkban az Európa Parlament funkcionális élelmiszernek deklarálja.

Őshazája Chile, Argentína, Mexikó, azonban mára szerte a világon megtalálható, csakúgy, mint Japánban, Új-Zélandon, Ausztráliában, Kanadában, USA területein.

A chia eredeti jelentése „olajos”, amely utal magas zsírtartalmára: 30-34%-ban hordoz olajat (zsírsavakat). Érdekes, hogy a termesztés környezeti feltételei jobban befolyásolják az olaj zsírsavösszetételét, mint a mag színét. Éppen ezért meglehetősen nagy eltérések lehetnek a különféle származási helyű olajok összetétele között (Valdivia-López & Tecante, 2015).

A chia magolaj értékes zsírsavakat tartalmaz, melyek között kiemelendő a többszörösen telítetlen linolsav és linolénsav. Mindketten 18 szénatommal rendelkeznek, azonban a linolénsav három kettőskötést hordoz, a linolsav kettőt. A chia magolaj szírsavkészletének közel egynegyedét adja. A linolénsav tartalom 75%-át az esszenciális omega-3 zsírsav – más néven alfa-linolénsav teszi ki. 

 

Mi történik testünkben, miután elfogyasztottuk a chia magolajat?
 

A chia magolaj linolsav komponense átalakuláson megy keresztül: gamma linolénsavvá, végül arachidonsavvá alakul. Az alfa-linolénsav frakcióból EPA (eikozapentaénsav) és DHA (dokozahexaénsav) jön létre, melyek részt vesznek a vér HDL-koleszterin szint emelésében. A HDL-koleszterin az erek falát védelmezi, ezért is nevezik „védő” koleszterinnek.

Állatkísérletek bizonyították, hogy a diszlipidémiás (magas triglicerid és LDL- koleszterin, alacsony HDL-koleszterin) állatoknál chiamag fogyasztásának hatására a hasi zsírszövet nagymértékben csökkent, emellett a vér triglicerid és LDL-koleszterin szintje is kedvezően módosult (hanyatlott) (Ullah és mtsai., 2016).  Tizenkét egészséges személynek 30 napon át chia maggal egészítették ki az étrendjét. Nem csak a vér-trigliceridszint, hanem a diasztolés vérnyomás-érték is csökkent (Ullah és mtsai., 2016).

 

Mi a különbség a boltokban kapható chia mag és a hidegen sajtolt olaj elfogyasztása között?


Elsősorban az, hogy a chia magolaj készítmények nem tartalmaznak rostot, ezáltal elkerülhető a túlzott rostfogyasztás. Emellett a kapszulába zárt magolaj esszenciális zsírsavtartalma lényegesen magasabb, mint egy adag magban lévő mennyiség.     

A chia magolaj terhesség és szoptatás ideje alatti alkalmazása tudományos vizsgálatok hiányában nem javasolt.

 

Ullah, R., Nadeem, M., Khalique, A., Imran, M., Mehmood, S., Javid, A., & Hussain, J. (2016). Nutritional and therapeutic perspectives of Chia (Salvia hispanica L.): a review. Journal of Food Science and Technology, 53(4), 1750–1758. https://doi.org/10.1007/s13197-015-1967-0

Valdivia-López, M. Á., & Tecante, A. (2015). Chia (Salvia hispanica): A Review of Native Mexican Seed and its Nutritional and Functional Properties. Advances in Food and Nutrition Research, 75, 53–75. https://doi.org/10.1016/bs.afnr.2015.06.002