Keresés befejezése

C-vitamin, de hogyan?

C-vitamin, de hogyan?

A C-vitamin vízben oldódó, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező vitamin, amely szerepet játszik a kollagén szintézisben, immunvédelemben, a krónikus betegségek kezelésében. A legtöbb állati szervezet (a tengerimalacon és néhány más fajon kívül) képes C-vitamint szintetizálni. Az ember azonban képtelen rá, ezért folyamatos pótlásra van szükség.

A C-vitamin készítményeknek szinte se szeri se száma. Létezik tablettában, kapszulában, folyékony extraktum formájában. Beszélhetünk standard, retard, liposzómás és flavonoidos C-vitaminokról. Mi jellemző rájuk, melyiket válasszuk?

Standard C-vitamin

A standardizált C-vitamin kivonatban a hatóanyag mennyisége állandó. Ezáltal a szükséges adagolás pontosan megállapítható és kivitelezhető.

Retard C-vitamin

A retard készítményekre jellemző a lassúbb, folyamatos hatóanyag felszívódás. Ennek következtében a hatóanyag egyenletesebb mennyiségben jelenik meg a vérben.

Liposzómás C-vitamin

A liposzómás vitaminkészítmények az utóbbi években kerültek köztudatba, annak ellenére, hogy alkalmazásuk több évtizedes múltra tekint vissza. A készítmények lényege, hogy a C-vitamin vegyületeket egy sejtmembrán szerkezetével megegyező foszfolipid réteggel burkolják be, amelynek hatására az értékes vitamin nem bomlik le idő előtt, ellenáll az emésztőnedveknek és ezáltal nagyobb hatékonysággal jut el a sejtekhez.

Flavonoidos C-vitamin

A flavonoidok a növények egyik alapvegyület-csoportja, a polifenolok legnagyobb osztálya. A flavonoidokak hat alcsoportja különböztethető meg: flavonok (pl. apigenin, luteolin), flavonolok (pl. quercetin, myricetin), flavanonok (pl. maringenin, hesperidin), flavanolok, más néven katechinek (pl. epicatechin, gallocatechin), izoflavonok (pl. genistein, diadzein), anthocianidinek (pl. cyanidin, pelargonidin). Számos élelmiszerben, gyümölcsben, zöldségben, borban fellelhetők. Például a tea és a vöröshagyma a flavonok és flavonolok legfontosabb forrásai. A flavonoidok egyik fontos tulajdonsága a szabadgyökökkel szembeni védelem biztosítása. Képesek az antioxidáns enzimek aktiválására, valamint az oxidázok gátlására.

Mivel a C-vitamin is antioxidáns tulajdonságokkal jellemezhető, ezért flavonoidokkal kombinálva a sejtprotektív hatás felerősíthető.

Különösen évszakváltás időszakában és az őszi, téli hónapokban a hűvös, szeles, csapadékos időjárás, lehűlés miatt szükség lehet sejtjeink védelmének javítására, immunrendszerünk működésének stabilizálására. Ehhez járulhat hozzá a C-vitamin megfelelő alkalmazása, melynek előnyös hatása flavonoiddal felerősíthető.