Keresés befejezése

Bromelin

Bromelin

A bromelin (vagy bromelain) nem más, mint egy enzim, amely szerepet játszik a fehérjék emésztésében, lebontásában. Természetes formában az ananászban található. Nem csupán bromelin tartalmának köszönheti népszerűségét, hanem a benne rejlő magas mangán- és az ún. negatív kalóriatartalmának is. A mangán szerepet játszik a csontegészség, a megfelelő csontszilárdság biztosításában, míg a „negatív kalória” fogalom utal az ananász alacsony kalóriatartalmára és kedvező fogyókúrás alkalmazására. Sokak szerint ugyanis az ananász lebontásához nagyobb energiára van szüksége a szervezetünknek, mint amennyit hordoz. Először Columbus Kristóf ismerhette meg Guadelopeban tartózkodása alatt, 1493-ban. Európai elterjedése azonban csak sokkal később következett be. Közép és Dél-Amerikában századok óta ismertek gyógyhatásai. Elsősorban sebek kezelésére alkalmazták, facsart levének elfogyasztásával pedig a gyomorfájdalmakat enyhítették.

 

A bromelint 1891-ben sikerült izolálni az ananász húsából. Étrend-kiegészítőként először 1957-ben került forgalomba. Vajon minek köszönheti töretlen népszerűségét? Elsősorban a gyulladásellenes hatása emelhető ki, ezért hatékony az ízületi fájdalmak, duzzanat enyhítésében. A reumás ízületi gyulladások és a carpal-csatorna szindróma kezelésének kiegészítésére alkalmazható.

 

A bromelin egy ú.n. proteáz enzim, amely képes megakadályozni a trombociták összetömörülését, amellyel csökken a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának esélye. Legújabb kutatások felhívják a figyelmet daganat-ellenes hatásaira is. A kemoterápiában is segít, mivel fokozza a gyógyszerek és más kémiai hatóanyagok felszívódását a bélrendszerben.

 

A bromelin az alternatív terápiák egyik kiemelkedő alakja, amelyet nem csak belsőleg (szájon át), hanem külsőleg is alkalmazhatunk. Tudományos kutatások bizonyítják vérömleny (hematóma) felszívódást fokozó tulajdonságát. Különösen Németországban terjedt el duzzanat, gyulladáscsökkentő használata műtétek vagy sportsérülések után.  Emellett a visszeres, fájdalmas, duzzadt láb kezelésére is alkalmazható.

 

 

A légúti betegségek kiegészítő kezelésében is hatékony, mivel a csökkenti a nyálkahártya duzzanatot, a fájdalmas gyulladást, amely főleg a légzésben szerepet játszó bordaközi ízületeket érinti. A duzzadt nyálkahártya enyhítése révén az aszthma és légúti allergia kezelésében is szerepet kaphat.

 

A bromelint nem csak a humán, hanem az állatgyógyászat is előszeretettel alkalmazza. Különösen szarvasmarhák tőgyének gyulladáscsökkentésére hatékony. Tudományos megfigyelések szerint a bromelin csökkenti a fehérvérsejt számot. Kölcsönhatásba lép a prosztaglandin nevű gyulladást kiváltó vegyülettel és meggátolja felszaporodását.

 

A bromelin szedésének nincsenek mellékhatásai, azonban leírtak olyan eseteket, amikor allergiás reakciót alakított ki. Mindez hányás, hasmenés, valamint erős menstruációs vérzés képében jelentkezett.

 

Mivel befolyásolja trombocita aggregációt, ezért nem alkalmazható véralvadásgátló kezelés (Warfarin, Kumarin, Aspirin) mellett. Várandósság, szoptatás idején, valamint 8 éves kor alatti gyermekeknek, valamint vese és májbetegségben szenvedőknek nem ajánlott.