Keresés befejezése

Borágó magolaj

Borágó magolaj

A borágó a mediterrán területek vadon termő növénye. Mára elterjedt szerte a világban, Nagy Britanniától Észak-Amerikáig. A bátorsággal hozták összefüggésbe. A katonákat borágóval ízesített borral készítették fel a csatára. Az eredetileg kelta szó jelentése „bátorság”. A népi gyógyászatban elsősorban a melankolikus hangulat oldására, a szomorúság eloszlatására alkalmazták. Az ókori görög gyógyító, Dioszkoridesz így vallott róla: „A borágó felvidítja a szívet és kiemel a depresszióból.”

 

A borágó növény évezredek óta ismert, azonban magjának olaja csak az elmúlt évtizedben vált népszerűvé. Az omega-6 többszörösen telítetlen zsírsavat hidegen sajtolással nyerik ki a magból. 25-30%-ban gamma linolénsavat hordoz, amely fontos szerepet tölt be az artériafal épségében, ezzel képes megelőzni a szív-érrendszeri betegségek kialakulását. Emellett szerepet játszik a női változókor kellemetlen tüneteinek – különösen a hőhullámok – enyhítésében.

 

Napjainkban a borágó magolajat gyulladáscsökkentésre is alkalmazzák. Az alábbi betegségek kiegészítő kezelésében játszhat szerepet:

 

  • rumatoid arthritis (ízületi gyulladás)
  • atópiás (ismeretleneredetű) ekcéma
  • gyermekkori szebborrhoeás dermatitis (bőrgyulladás)
  • Raynaud-kór (kapilláris erek görcsös beszűkülése következményes fájdalommal
  • Sjögren szindróma (pajzsmirigy betegség)
  • fiatalkori reumatoid arthritis

 

A borágó magolaj gamma-linolénsav tartalmának köszönhetően a vérlemezkék összecsapzódását is gátolja. Emellett a sejtmembrán falának rugalmasságát fokozza és erősíti az immunrendszert. Legújabb kutatások az öregedési folyamatok késleltetésében, a bőr ráncainak kisimításában és a másnaposság kezelésében kifejtett lehetséges szerepére irányulnak.

 

Maga a borágó növény 2000 éve ismert frissítő, vízhajtó, gyulladáscsökkentő, hűtő, tisztító, köptető, energizáló tulajdonságai révén. A szerteágazó jótékony hatások a benne rejlő vegyületeknek köszönhető, amelyek közül kiemelendők a tanninok, esszenciális zsírsavak, ásványi anyagok (kalcium, kálium), C-vitamin, szaponinok, pirrolizidin alkaloidok. Levelének főzete fokozza a tejelválasztást, lázat csillapít, fokozza a verejtékezést. A gasztritisz (gyomorhurut), irritábilis bélszindróma és más emésztési zavar kezelésében is hatékony. Segíti a műtétek utáni regenerációt. Külsőleg a szem és bőrbetegségek (pír, égés) terápiájában vesz részt.  

 

A borágó olaj kapszula vagy hidegen sajtolt olaj formájában is beszerezhető. Javasolt napi adagja 1 evőkanál (olaj), ill. 1-3 kapszula, amely megközelítőleg 100-300mg gamma-linolénsavat hordoz.

 

Alkalmazásával körültekintően kell bánni, mivel pirrolizidin alkaloid tartalma révén irritálhatja a májat és toxikózist alakíthat ki. Az olaj meglehetősen hamar elveszti állagát és oxidálódik. Ennek megakadályozására E-, vagy C-vitamint adnak hozzá. Hosszantartó alkalmazása (4-6hét) nem ajánlott.