Keresés befejezése

Az l-karnitin természetes forrásai

Az l-karnitin természetes forrásai

L-karnitin és d-karnitin

A Karnitin két szerkezeti formában van jelen, d-és l-formában (az emberi szervezet csak l-karnitin-t tartalmaz). A kettő között csak annyi a különbség, hogy a d-forma az l-forma tükörképe. Hatástanilag azonban jelentős a differencia, mivel a d-karnitin toxikus hatású szervezetünkre nézve. Amíg a károsító hatás nem volt felfedezett, addig a piacon kapható karnitin d- és l-formát egyaránt tartalmazott. A károsító effektus ismerete után a d-karnitin forgalmazását azonnal betiltották.

Az emberi szervezet L-karnitin raktárai

Az emberi szervezetben számos szerv hordoz l-karnitint. Legnagyobb mennyiségben a vázizom tartalmazza, de a májban, szívben, vesében, agyban, vérben is számottevő (alábbi táblázat).

Szerv

mg/kg

Micromol/ml:g

vázizom

19000

3,96

máj

650

2,9

szív

220

4,8

Vese

60

1

Agy

80

0,3

Vérplazma

30

0,05

Vörösvérsejt

 

0,24

Limfocyta

 

1,00

mellékhere

 

60-65

Ejakulátum

 

0,3-5,0

Mindebből következik, hogy elégtelen l-karnitin bevitel esetén hiánytünetek alakulhatnak ki, amelyek kedvezőtlenül hatnak bizonyos szerveink működésére. A hiánytünetek igen szerteágazó képet mutatnak.

 

Az L-karnitin hiánytünetei

  • Triglicerid raktározás zsírcseppek formájában
  • A szív, máj, izom zsíros degenerációja (lipidosis)
  • Gyors kifáradás, csökkent életkedv
  • Izomgyengeség, izom fáradékonyság
  • Hosszabb regenerációs idő nagy fizikai igénybevételt követően
  • Immunrendszer gyengülése
  • Normáltól eltérő vérparaméterek
  • A spermiumok aktivitásának csökkenése
  • Gyerekek növekedési zavarai
  • Szívbetegségek, angina pectoris, ritmuszavar
  • Májcirrhosis, májfunkció zavarok
  • Fehérjeszintézis ütemének csökkenése
  • Fokozott hajlam a mérgező anyagcseretermékek, ammónia, szabadgyökök, toxikus környezeti ágensek felhalmozódására

Az l-karnitin természetes forrásai

 

Nem csak az emberi szervezet, hanem az állatok és bizonyos növények is hordoznak l-karnitin. Fogyasztásukkal biztosíthatjuk a megfelelő karnitin bevitelt. Az alábbi táblázat összefoglalja az l-karintin természetes forrásait.

Állati eredetű

mg/kg

Növényi eredetű

mg/kg

rák

9000

almaszósz

31

birka

2100

paradicsom

29

kecske

1700

Körte

27

bárány

780

Élesztő

24

marha

700

Rizs

18

birkaszív

500

sárgabarack

16

sertés

300

spárga

13

nyúl

210

avokádó

13

marhaszív

200

borsó

12

nyúlmáj

100

grapefruit

11

szárnyas

80

búzacsíra

10

sertésmáj

50

zöldbab

8

marhamáj

25

karfiol

1

tehéntej

25

mogyoró

1

marhavese

20

Paraj, répa

0

tyúktojás

8

káposzta

0

 A fenti táblázat adatai alapján a rák, birka és kecske húsa rejti legnagyobb mennyiségben, de a bárány, marha, birkaszív, sertés, nyúl és marhaszív is számottevő mennyiséget hordoz. Az állati források mellett a növények meglehetősen kevés karnitint rejtenek, éppen ezért a kevés húst fogyasztók, pláne a vegetariánusok jóval kevesebb karnitint vesznek magukhoz a mindennapokban, ezért számukra különösen fontos a hiánytünetek megelőzését szem előtt tartani és adott esetben l-karnitin szupplementációt végezni.