L-karnitin és d-karnitin
A Karnitin két szerkezeti formában van jelen, d-és l-formában (az emberi szervezet csak l-karnitin-t tartalmaz). A kettő között csak annyi a különbség, hogy a d-forma az l-forma tükörképe. Hatástanilag azonban jelentős a differencia, mivel a d-karnitin toxikus hatású szervezetünkre nézve. Amíg a károsító hatás nem volt felfedezett, addig a piacon kapható karnitin d- és l-formát egyaránt tartalmazott. A károsító effektus ismerete után a d-karnitin forgalmazását azonnal betiltották.
Az emberi szervezet L-karnitin raktárai
Az emberi szervezetben számos szerv hordoz l-karnitint. Legnagyobb mennyiségben a vázizom tartalmazza, de a májban, szívben, vesében, agyban, vérben is számottevő (alábbi táblázat).
Szerv |
mg/kg |
Micromol/ml:g |
vázizom |
19000 |
3,96 |
máj |
650 |
2,9 |
szív |
220 |
4,8 |
Vese |
60 |
1 |
Agy |
80 |
0,3 |
Vérplazma |
30 |
0,05 |
Vörösvérsejt |
|
0,24 |
Limfocyta |
|
1,00 |
mellékhere |
|
60-65 |
Ejakulátum |
|
0,3-5,0 |
Mindebből következik, hogy elégtelen l-karnitin bevitel esetén hiánytünetek alakulhatnak ki, amelyek kedvezőtlenül hatnak bizonyos szerveink működésére. A hiánytünetek igen szerteágazó képet mutatnak.
Az L-karnitin hiánytünetei
- Triglicerid raktározás zsírcseppek formájában
- A szív, máj, izom zsíros degenerációja (lipidosis)
- Gyors kifáradás, csökkent életkedv
- Izomgyengeség, izom fáradékonyság
- Hosszabb regenerációs idő nagy fizikai igénybevételt követően
- Immunrendszer gyengülése
- Normáltól eltérő vérparaméterek
- A spermiumok aktivitásának csökkenése
- Gyerekek növekedési zavarai
- Szívbetegségek, angina pectoris, ritmuszavar
- Májcirrhosis, májfunkció zavarok
- Fehérjeszintézis ütemének csökkenése
- Fokozott hajlam a mérgező anyagcseretermékek, ammónia, szabadgyökök, toxikus környezeti ágensek felhalmozódására
Az l-karnitin természetes forrásai
Nem csak az emberi szervezet, hanem az állatok és bizonyos növények is hordoznak l-karnitin. Fogyasztásukkal biztosíthatjuk a megfelelő karnitin bevitelt. Az alábbi táblázat összefoglalja az l-karintin természetes forrásait.
Állati eredetű mg/kg |
Növényi eredetű mg/kg |
||
rák |
9000 |
almaszósz |
31 |
birka |
2100 |
paradicsom |
29 |
kecske |
1700 |
Körte |
27 |
bárány |
780 |
Élesztő |
24 |
marha |
700 |
Rizs |
18 |
birkaszív |
500 |
sárgabarack |
16 |
sertés |
300 |
spárga |
13 |
nyúl |
210 |
avokádó |
13 |
marhaszív |
200 |
borsó |
12 |
nyúlmáj |
100 |
grapefruit |
11 |
szárnyas |
80 |
búzacsíra |
10 |
sertésmáj |
50 |
zöldbab |
8 |
marhamáj |
25 |
karfiol |
1 |
tehéntej |
25 |
mogyoró |
1 |
marhavese |
20 |
Paraj, répa |
0 |
tyúktojás |
8 |
káposzta |
0 |
A fenti táblázat adatai alapján a rák, birka és kecske húsa rejti legnagyobb mennyiségben, de a bárány, marha, birkaszív, sertés, nyúl és marhaszív is számottevő mennyiséget hordoz. Az állati források mellett a növények meglehetősen kevés karnitint rejtenek, éppen ezért a kevés húst fogyasztók, pláne a vegetariánusok jóval kevesebb karnitint vesznek magukhoz a mindennapokban, ezért számukra különösen fontos a hiánytünetek megelőzését szem előtt tartani és adott esetben l-karnitin szupplementációt végezni.