Keresés befejezése

Az l-karnitin felfedezésének története

Az l-karnitin felfedezésének története

Előállításának technicizálódásával párhuzamosan nőtt az érdeklődés az L-karnitin hatásmechanizmusa iránt. Így 1998 végére több mint 9000 beszámoló született világszerte. Jelenleg évente közel 300 közlemény jelenik meg a szerről. Ennek ellenére még egyes jótékony hatásai máig is feltáratlanok.

Az L-karnitin felfedezésének története

Az alábbiakban kronológiai sorrendben áttekintjük az l-karnitin felfedezésének történeti mérföldköveit.

1905

Gulewits és Krimberg orosz kutatók emlősállatok húsából kivonják az L-karnitin-t. Felfedezik az anyag izomsejtekben betöltött biokémiai szerepét. Neve a latin carnis, azaz hús szóból ered.

1927

A Krimberg által elméletileg levezetett kémiai felépítés kísérleti úton bizonyítottá válik.

1935

Strack vzsgálja hatását összehasonlítva a strukturálisan hasonló cholin működésével.

1947

Fraenkel kutatásokat folytat a B-vitamin családdal, melynek fő komponenseit 1946-ben fedezték fel. Rávilágít arra, hogy az L-karnitin szintén a B-vitaminok közé tartozik.

1952

Fraenkel bebizonyítja, hogy az L-karnitin az életfolyamatokhoz nélkülözhetetlen, és izolálja az emberi májból. Megszületik a BT-vitamin elnevezés, bár máig, mint a B-vitamincsoport „elfelejtett” vitaminjaként említik.

1958

Fritz felfedezi az L-Carnitin zsíranyagcserére kifejtett hatását a sejtek mitochondriumán belül.

Az 1980-as évek eleje

Forradalmi jelentőségű változást hoznak a szer előállítását illetően. Izolálni tudják a húsból, így a tiszta L-karnitin, mint táplálék-kiegészítő a polcokra kerül. Előállítási költsége csökken, elérhetővé válik széles rétegek számára.

1980

Az Olimpiai Játékokon az olasz csapat első nagy sikerét könyveli el, mely részben az L-Carnitin alkalmazásának köszönhető. Az olasz csapat az egyetlen, amely a szert használja.

1982

Az olasz csapat megnyeri a Labdarúgó Világbajnokságot, és ők alkalmazzák egyedül az L-karnitin-t, mint táplálék-kiegészítőt.

1986

Új biotechnológiai eljárást vezetnek be az L-karnitin előállítására, melyet a svájci LONZA- csoport fejleszt ki. Az új módszer nem tartalmaz génmanipulációs eljárást.

1980-tól napjainkig

Világszerte folytatnak sokirányú vizsgálatot az L-karnitin anyagcsere-folyamatokban betöltött szerepével kapcsolatosan mind az emberi, mind az állati organizmusban.

Felfedezik, hogy számos betegség (pl. Alzheimer-kór, AIDS, szívinfarktus, izom betegségek, májcirrhosis stb.) kezelésében jótékony kiegészítést jelent.