Keresés befejezése

Az immunrendszer egyensúlyának megőrzése

Az immunrendszer egyensúlyának megőrzése

Az immunrendszer képes a szervezetben lévő „saját” és „idegen” anyagok elkülönítésére, esetleges tolerancia (tűrés) kialakítására, szükség esetén eltávolítására. Legfontosabb feladata a különböző fertőzések és daganatok elleni védekező mechanizmusok kialakítása és véghezvitele. Mivel tudjuk támogatni az immunrendszer működését?

 

Szervezetünk immunválasza során nagyszámú sejt lép működésbe. Az élet során szerzett, ún. antigén-specifikus és veleszületett, antigénre nem specifikus molekulák egyaránt termelődnek. Antigénnek azokat az anyagokat nevezzük, melyre az immunrendszer reagál, melyek ellenanyag termelését váltják ki. Antitest (ellenanyag) olyan ún. immunglobulin molekula, mely képes az antigén felismerésére.

A védekező-rendszerben olyan sejtek is szerepelnek, melyek a korábban szervezetbe kerülő idegen anyagokra jellemző tulajdonságokat tárolják, így a második, majd a sokadik találkozás során az illető sejt emlékszik a már ismert antigénre és a válaszreakció gyorsabban és hatékonyabban zajlik. Ezeket a sejteket memóriasejteknek nevezzük.

 

Az immunrendszer működésének sokrétű, szövevényes rendszeréről máig heves tudományos diskurzusok folynak, melynek aktualitása napjainkban a Covid19 pandémia megfékezése kapcsán érhető tetten leginkább.

 

Az immunrendszer hármas feladatot lát el. Egyrészt a fertőzésekkel szembeni védelem, másrészt a daganatnövekedés gátlás, harmadrészt szerveink védelme, az autoimmun folyamatok kialakulásának gátlása tartozik a feladatai közé.

Számos életmódbeli tényező befolyásolhatja az immunrendszeri egyensúlyt. Ide tartozik a kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a dohányzásmentes életmód, a stresszkezelés, a kedvező szociális körülmények, ill. a család, barátok támogatása.

Számos tudományos vizsgálat foglalkozott az egyes életkori sajátosságokkal. Lesoud és munkatársai (2002) bebizonyították, hogy az időskorban bekövetkező immunvédelem-hanyatlás elsősorban a hiányos táplálkozással hozható összefüggésbe. Kevesen tudják például, hogy bizonyos gyógyszerek (pl. vízhajtók) hatására is csökken a D-vitamin szint a szervezetünkben, vagyis sokkal jobban kell figyelni a D-vitamin pótlásra.

Lássuk, mit kell tennünk az immunrendszer megfelelő működése érdekében:

  • Törekedjünk a mennyiségileg megfelelő, vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben bővelkedő, kiegyensúlyozott táplálkozásra
  • Gyógyszerszedés (pl. vérnyomáscsökkentők, koleszterin-csökkentők, vízhajtók) esetén kérjünk szakorvosi/dietetikai tanácsot a megfelelő vitaminpótlás érdekében
  • Hetente mérjünk testtömeget és előzzük meg a testtömeg növekedést
  • Végezzünk hetente legalább 5x30 perc testmozgást
  • Óránként 5-10 percre álljunk fel a számítógép mögül és nyújtóztassuk ki végtagjainkat
  • Mellőzzük a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást
  • Ügyeljük a stresszlevezetésre (pihenjünk, kapcsolódjunk ki)

 

Gyógynövényi hatóanyagokkal, vitaminokkal is segíthetjük az immunvédelmet

Számos vitamin és gyógynövényből származó hatóanyag járulhat hozzá az immunrendszer megfelelő működésének fenntartásához, melyek közül az alábbiakban a bíbor kasvirágot (Echinacea sp.), homoktövist, propoliszt, C-, és D3-vitamint, grapefruitmagot emeljük ki.

Kasvirág (Echinacea)

Az echinacea fertőtlenít, antibakteriális és vírusellenes hatás fejt ki, de az immunvédelem szempontjából is hatékony vegyületeket hordoz. A standardizált eljárással kivonat cikóriasav hatékonyan tud felszívódni az emésztőrendszeren keresztül, amellyel aktiválja a szervezet védekező apparátusát, erősíti a betegséggel szembeni ellenálló-képességet. Fogyasztása nem csupán megelőzésre, hanem a megfázás és különböző eredetű fertőzések kezelésére is alkalmas lehet.

Homoktövis

A homoktövis nem csupán kiemelkedően magas C-vitamin, hanem értékes antioxidáns (pl. karotinoidok, béta-szitoszterol) vegyületei révén fejt ki immunerősítő hatást. Írásos feljegyzések szerint Krisztus születése után 700 körül már alkalmazták a tibeti gyógyítók a Himalája magaslatain. A homoktövis rendkívül jól tűri a szélsőséges időjárási körülményeket, pl. a mínusz 40oC-foknak is ellenáll.

Propolisz

A kórokozókkal szembeni védelem biztosítása mellett immunerősítésre, gyulladáscsökkentésre, sejtvédelemre is ajánlható. Több mint 300-féle természetes vegyületet hordoz, amelyek között a polifenolok, fenol aldehidek, kumarinok, aminosavak, szteroidok és szervetlen vegyületek emelhetők ki. Általuk jön létre a gyulladáscsökkentő, mikróba ellenes, sejtvédő, immunvédelmet támogató hatás

D-vitamin

A D-vitamin – más néven ergoszterol – az egyetlen hormon természetű vitamin. A zsírban oldódó vitaminok táborához tartozik. Az immunvédelemben betöltött szerepe kimagasló: a fertőzésekkel szemben védelmet biztosító fehérvérsejtek termelődését mozdítja elő.

C-vitamin

A C-vitamin vízben oldódó csoportba tartozik, melynek pótlásáról nap, mint nap gondoskodnunk kell. Kiemelkedik antioxidáns tulajdonsága: a C-vitamin a vérben, a sejteken kívüli, és belüli térben egyaránt fellelhető, ahol a szabadgyökökkel szembeni védelemben vesz részt. Számos enzimrendszer kofaktora, így szerepet kap a vas és a réz beépülésében, hasznosításában.

Grapefruitmag csepp

A grapefruit elnevezés a szőlőből vezethető le, amelynek oka talán a csoportokban elhelyezkedő, fürtös szerkezet. A gyümölcs magjának kivonatát az alternatív gyógyászat széles spektrumban alkalmazza. A grapefruitmag kivonat széles spektrumú baktérium, gomba, parazita és vírusellenes hatást fejt ki. Megfelelően higított formában külsőleg és belsőleg is alkalmazható.

Összefoglalva elmondható, hogy - különösen a téli hónapokban - az egészség fenntartásában lényeges szerepet játszik az immunvédelem, melyben a réteges öltözködés, gyakori kézmosás, rendszeres testmozgás, pihenés, kikapcsolódás mellett fontos szerepet játszhatnak a gyógynövények, növényi hatóanyagok is, különösen a homoktövis, propolisz echinacea, grapefruitmag csepp. A C- és D-vitaminpótlás is szinte nélkülözhetetlen.

 


Kapcsolódó termékek