Keresés befejezése

A memória hanyatlás természetes gyógymódja

A memória hanyatlás természetes gyógymódja

Azonnali, rövidtávú és hosszú-távú memóriazavar különböztethető meg. A rövidtávú emlékezetkiesés esetében a beteg vissza tudja idézni gyermekkorának emlékeit, életének fontos eseményeit, azonban képtelen a néhány perccel azelőtt történtekre emlékezni. A hosszú-távú memóriahanyatlás pont az ellenkezője: nem tudja visszaidézni a múltban történteket. Az okoktól függően beszélhetünk hirtelen, vagy évek hosszú sora alatt kialakuló, állandó vagy átmeneti memóriaromlásról. Az idősebb korban kialakuló Alzheimer-kórra jellemző a folyamatos, visszafordíthatatlan mentális leépülés. A legtöbb agyi sérülés teljes amnéziával jár, amely azonban az esetek nagy többségében csak átmeneti.

Mely tényezők játszanak szerepet a memóriaromlásban? Ide tartozik az (1) idősödés: az idegsejtek növekedése 25 éves korra lezárul, majd azt követően minden évben 1%-kal csökken az idegsejtek száma. Hetven éves korra a memóriafunkciók egyharmada elvész.

A (2) tiamin, vagyis B1-vitamin, valamint a B12-vitamin hiány szintén kiválthatja. A (3) depresszió eseteiben szintén megfigyelhető a memóriazavar, amely a betegség kezelése alatt teljesen visszafejlődhet. Számos betegség (4), mint például a cukorbetegség vagy az alacsony pajzsmirigy hormonszint (hypothyreosis) is kiválthatja. Az oxigénhiányos állapotok (5), mint például a fejsérülés, sebészeti beavatkozások, szívinfarktus, agyi katasztrófa (stroke) az idegsejtek nagyszámú pusztulásával jár, következményes memóriahanyatlással. A kóros szabadgyök felhalmozódás (6), valamint bizonyos agyi területek funkciókiesése (7) szintén emlékezetromláshoz vezet.

Feltehetjük a kérdést, hogy milyen módszerekkel állíthatjuk meg, késleltethetjük a folyamatot? Nos, a táplálkozásunkban célszerű csökkenteni a cukorbevitelt, valamint a mesterséges adalékanyagot, édesítőszert, színezéket. Olyan ételeket fogyasszunk, amelyek nem hordoznak permetszert, toxikus kémiai vegyületeket. Mellőzzük a dohányzást és a túlzott alkohol bevitelt. Indokolatlanul, illetve hosszú távon ne szedjünk szintetikus gyógyszereket.

Igyunk jó minőségű, tiszta forrásból származó, vegyszermentes vizet. A rostokban gazdag étkezést gyümölcsökkel, zöldségfélék széles repertoárjával biztosítsuk nap mint nap. Törekedjünk a kielégítő fehérjebevitelre. Hiszen a fehérje az egyetlen tápanyag, amelyet szervezetünk nem tud raktározni – a zsírokkal, szénhidrátokkal ellentétben – és amelyből csak egy fehérje medence áll rendelkezésre, egyetlen nap szükségletének fedezésére. Fontos a hidegvízi halak rendszeres fogyasztása is, hiszen bővelkednek kedvező omega-3 zsírsavakban, amelyek segítenek a szívinfarktus, depresszió, trombózis, stroke megelőzésében, ezáltal a memóriahanyatlás kialakulásának elkerülésében.

Számos étrend-kiegészítő is hatékonyan járul hozzá a rövid- és hosszú távú memória tartós megőrzéséhez:

  • L-acetil-karnitin
  • Foszfatidilszerin (3x100mg/ nap), amely a foszfatidilkolin biológiai hozzáférhetőségét fokozva juttat agyi funkció megtartáshoz.
  • E-vitamin (400-800mg/nap): erős antioxidáns tulajdonságának köszönhetően védi az agysejteket a szíbadgyökök károsító hatásaitól.
  • Omega-3 zsírsavak (1 evőkanál lenmagolaj vagy halolaj)
  • B1-vitamin
  • B12-vitamin
  • Ginkgo biloba (3x80mg/nap)
  • Gotu kola (Centella asiatica), 2x70mg/nap
  • Ginzeng (3-9g/ nap)
  • Brahmi (Bacopa monniera)

Természetesen az esetek többségében a memóriahanyatlást nem lehet végérvényesen megszüntetni, azonban kialakulását, és előrehaladását megfelelő étkezéssel, életmódbeli változtatással, valamint gyógynövényekkel és más étrend-kiegészítővel hatékonyan tudjuk késleltetni.