Keresés befejezése

A máriatövis szerepe a májvédelemben

A máriatövis szerepe a májvédelemben

A máriatövis gyógyító hatása már az ókorban ismert volt. A középkorban Hildegard von Bingen alkalmazta a mellkasi szúró fájdalmak (tüdő-, ill. mellhártyagyulladás) kezelésére. A 18. század óta alkalmazzák mérgezések kezelésére. A krónikus májbetegségek, májgyulladás legjobb gyógymódja, a májvédelem legismertebb gyógynövénye.

 

A máriatövis jótékony hatásait már az ókori görögök is ismerték (Abenavoli, Capasso, Milic, & Capasso, 2010). Különösen a májpanaszok kezelésére alkalmazták, később vált ismertté tejelválasztást és epekiválasztást fokozó, gombamérgezést gyógyító, immunerősítő hatása. Szerteágazó hatásai jótékony vegyületeinek köszönhetőek, melyek közül kiemelendők flavonoid vegyületei, szitoszterolok, szilimarin, szilibin, szilikrisztin, szilidianin, triterpén acetát, fumarát, kvercetin. Szilimarin vegyületének tulajdonítható gyulladásgátló, májvédő és májregeneráló hatása. A máriatövis termése a májra, ill. a szervezetünk többi sejtjére is kedvezően hat, ezáltal segítheti a regenerálódást, megújulást.

A máriatövis latin neve Sylibum marianum. A Sylibum elnevezés Dioscorides nevéhez fűződik, a „marianum” -hoz legenda fűződik, mely szerint a máriatövis levelén keresztül szaladó fehér erezet Szűz Mária egy csepp tejének köszönhető, aki Egyiptomból eljőve fedett helyet keresett Jézus táplálására, de menedéket csak a máriatövis szúrós leveleiből körülvett lugasban talált. Ebből a legendából eredeztethető, hogy a népi gyógyításban a máriatövist tejelválasztás serkentésére adták.

Emellett az epekiválasztást fokozó, depressziót enyhítő, és mint gyilkosgalóca mérgezés legjobb ellenszere is ismert volt.

Leírása   

Latin név: Sylibum mariaum

Hasznos rész: elsősorban termése (magja), levele

Kémiai tulajdonság: A szilimarin képes megváltoztatni a májsejtek membránszerkezetét, így megakadályozza, hogy a méreganyagok a sejtekbe hatoljanak.

Hatóanyagok: termésében szilibin, szilikrisztin, szilidianin, neoszilihermin-A és B, kvercetin, kempferol és egyéb vegyületek találhatók.

Hatások: Tonizáló, vizelethajtó, epehajtó, májvédő, antioxidáns, gyulladáscsökkentő. Stimulálja a fehérje bioszintézist és a májregenerációt, fokozza a tejelválasztást és immunmodulációs aktivitást fejt ki.

Javasolt: Máj- és epeutak különböző panaszaira, mérgezések esetén orvosi felügyelet mellett. A hepatitis A-, B-, C-vírusfertőzés prevenciójában és terápiájában is hatékony. Májvédelem, májregenerálás, valamint az emésztőrendszer védelmére étrendi kiegészítéssel is alkalmazható.

Dr. Boros Szilvia