Keresés befejezése

A magnéziumról

A magnéziumról

A magnéziumról

A magnézium egy létfontosságú ásványi anyag, 60%-a csontokban, 20%- izomban, 20%-a többi szervben, leginkább a májban és szívben található meg. Több mint 300 különböző kémiai reakcióban vesz részt.

 

Hatások

 

A magnézium részt vesz az energiatermelésben. Szervezetünk magnéziumtartalmú enzimjei segítik a cukrok, fehérjék és zsírok lebontását, így végső soron energiához juttatják szervezetünket. A magnézium a kalciummal és foszforral együtt lényeges szerepet kap a csont és fogszerkezet felépítésében. Az izomban és szívben kalciumcsatorna blokkolóként viselkedik: a szívben és izomban a kalcium hatására kialakult kontrakciókat (összehúzódásokat) képes gátolni. Magnézium hatására az erek kitágulnak, ennek következtében csökken a vérnyomás. A magnézium az idegingerület átvitelben is szerepet játszik: kontroll alatt tartja a kalcium- és káliumáramlást az idegsejt membráncsatornáin keresztül.

 

 

Tudományos eredmények

A magnézium hatásaival kapcsolatban számos tudományos eredmény látott napvilágot. Mivel a nem megfelelő magnézium szint az agyban csökkenti a szerotonin szintet, ezért nem csak a gyógyszer-rezisztens depresszió, hanem gyógyszerrel eredményesen kezelt depresszió esetében is lényeges szerepet játszhat a magnézium pótlás (Eby és Eby, 2010).

Magnézium-szulfát pótlás hatására javul a sportteljesítmény és a vércukor anyagcsere úszók körében (Cheng et al. 2010). Mathers és Beckstrand (2009) vizsgálatai szerint a megfelelő magnézium bevitel hatására csökkenthető a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának rizikója.

 

Hiányállapotot előmozdító tényezők

 • alacsony magnézium bevitel
 • intenzív fizikai munka/ tréning
 • gyors növekedés időszaka: gyermekkor, serdülőkor, várandósság és szoptatás
 • gyógyszerek: vízhajtók, kemoterápiás szerek, kortizon, hashajtók
 • cukorbetegség, hiperparatireoidizmus
 • felszívódás zavar (krónikus hasmenés, hasnyálmirigy betegség, bélgyulladás)
 • fokozott alkoholbevitel

 

Hiánytünetek:

 • izomgörcs, remegés
 • fokozott kalcium és káliumvesztés
 • személyiségváltozások: depresszió, ingerlékenység, koncentrációzavar
 • anorexia, hányinger, hányás
 • fokozott szívritmuszavar rizikó
 • megnövekedett triglicerid és koleszterin szint
 • só- és vízvisszatartás
 • D-vitamin funkciózavar

 

A magnézium természetes forrásai között a paraj, napraforgómag, dió, mogyoró, joghurt, banán, lencse emelhető ki. A javasolt napi bevitel értéke 375mg.

 

A táplálékkal bejuttatott magnézium 30-40%-a szívódik fel, gyakorlatilag az egész bélrendszer területén. Mindamellett, hogy a gyomorban nem történik felszívódás, a magnézium egyharmada a csípőbél utolsó szakaszán kerül be a keringésbe. A véráram útján eljut a vesébe, annak tubuláris rendszere teljesen átszűri, majd visszaküldi a keringésbe. Normális körülmények között a magnézium 3-5%-a ürül a vizelettel. A vese betegségei, ill. gyógyszerek jelentősen befolyásolhatják a magnézium vesén keresztüli kiválasztását. Szervezetünk magnézium ellátottságát a vizeletben mért magnézium koncentráció tudja legjobban demonstrálni.

 

A magnézium három féle formában található meg a testünkben. 1) fehérjéhez kötötten (30%), 2) ionizált formában (60%), 3) anion komplex formájában (10%). 

A magnéziumkészítmények vegyületformái

A magnézium szervetlen és szerves vegyületformában is fogyasztható. A magnézium-oxid, magnézium-karbonát, magnézium-szulfát például szervetlen vegyületek, míg a magnézium-citrát, -orotát, -biszglicinát vegyületek szerves formában juttatják szervezetünket az értékes ásványi anyaghoz. Legújabb in vitro tudományos vizsgálatok az ú.n. szukroszomiális magnézium felszívódásának hatékonyságát hangsúlyozzák (Brilli et al., 2018). Ebben az esetben a szervetlen magnézium oxidot egy foszfolipid réteggel vonják be, melyhez egy szukrészter mátrixot ragasztanak a biohasznosulás hatékonyságának növelése céljából.

A hazai piacon kapható készítmények között szerves és a szervetlen vegyületforrások egyaránt megtalálhatók. Ha leveszünk egy készítményt a polcról, láthatjuk, hogy a szervetlen magnéziumkészítmények magasabb hatóanyag-tartalommal rendelkeznek, mint szerves társaik. A napi bevitel felső értékét a vegyületek esetleges hashajtó hatása miatt 400 mg magnézium tartalomban javasolt meghatározni. A szerves magnéziumkészítmények igaz hogy kevesebb magnéziumot tartalmaznak, azonban biológiai hasznosulásuk kedvezőbb, tehát ugyanolyan értékesek, mint a magasabb hatóanyag-tartalmú szervetlen társaik.  

Összefoglalva elmondható, hogy a magnézium étrendi kiegészítésnek számos indoka lehet, hiszen szinte mindegyik létfontosságú szervünk – különösen az izom, idegrendszer, csontok, érrendszer – munkájában elengedhetetlen, emellett a hangulatszabályozásért, anyagcsere-folyamatokért is felelős. A napjainkban elérhető készítmények szervetlen és szerves formában hordoznak magnéziumot. A szerves magnézium-vegyületek a kisebb magnézium tartalom ellenére vetekednek a napi javasolt bevitelt szervetlen vegyületként biztosító készítmények hatékonyságával.

 

Forrás:

 1. Brilli E et al., “Magnesium bioavailability after administration of Sucrosomial magnesium: Results of an ex-vivo study and a comparative, double-blinded, cross-over study in healthy subjects,” European Review for Medical and Pharmacological Sciences, vol. 22, no. 6 (2018): 1843-1851

 

 


Kapcsolódó cikkek