Keresés befejezése

A lúgosítás gyakorlata (1. rész)

A lúgosítás gyakorlata (1. rész)

 

„Egy szép napon elhatároztam, hogy lúgosításba kezdek. Nem számolgattam a kalóriát, zsírt, fehérjét, szénhidrátot, nem változtattam drasztikusan az étrendemen, nem lettem vega, csupán annyit tettem, hogy megpróbáltam minél több lúgos vegyhatású, ill. lúgot képző élelmiszert fogyasztani.”- írta naplójában egy lelkes diétázó. Valójában teljesen helyénvaló módon járt el, hiszen a lúgosításnak nem célja az étkezés és ételkészítés gyökeres átalakítása. Ellenkezőleg: olyan hatékony alternatívákat kínál, amelyek minden ember számára könnyen kivitelezhetők, betarthatók és nem igényelnek túlságosan nagy akaraterőt.

A nyugati társadalmakban – így hazánkban is – az étkezési szokások többé-kevésbé azonosak. Népszerűek a félkész ételek, a gyorséttermek, kifőzdék. Emellett a feszített élettempó, az örökös időhiány miatt olyan élelmiszereket választunk, amelyek kis mennyiségben és hirtelen csillapítja az éhséget (pl. péksütemények, csokoládé, szendvics, hamburger, stb.). Viszonylag kevesen tehetik meg, hogy komótosan, változatosan reggelizzenek, ebédeljenek. Vacsorára pedig „jöhet bármi” alapon nyúlnak a hűtőbe, mert estére a munkahelyi stressz levetkőzése és a kevés, magas cukortartalmú ebéd emlékei kellően erős étvágyat alakítanak ki. A nyugati étkezés tobzódik a sós, csípős, cukros ízekben, amelyek kissé elrugaszkodtak a természetes aromáktól. Az adalékanyagok, ízfokozók, mesterséges édesítőszerek folyamatosan gyengítik vonzódásunkat a természetes ízekhez. A húsfélék, felvágottak, tejtermékek, sajtok, panírozott ételek is elmaradhatatlanok. Mindezzel azonban semmi gond nem lenne, ha az élettani funkciókat, a szervek működését nem befolyásolná kedvezőtlenül. Az adalékanyagokat, ízfokozókat tartalmazó étkek, de a sós, csípős valamint a cukrozott falatok, alkoholos italok, húsfélék és a tejtermékek nagy része savak felhalmozódását váltják ki szervezetünkben. Ennek talaján a szervezetben számos mikroorganizmus (gombák, paraziták, baktériumok, stb.) szabadul fel, amely betegségek kialakulásához (gyulladáshoz, daganatos betegségekhez, allergiához, stb.) vezet. Azonban aggodalomra nincs ok, hiszen számos olyan étel, ital ismert, amelyek képesek közömbösíteni a savakat. Ide tartoznak a lúgos kémhatású, ill. lúgos vegyületeket képző ételek, italok, fűszerek. Az egészségmegőrzéshez nem kell mást tenni, csupán arra ügyelni, hogy a savas-bázikus/savat-, ill. lúgot képző ételek aránya kedvező legyen.  Az alábbi táblázatban besoroljuk az élelmiszereket a savas, neutrális (semleges) és lúgos karakterük alapján (1. táblázat).

1. táblázat Ételek besorolása savas, neutrális, lúgos karakter alapján

 

 

Savas                Lúgos

 

Alga

 

 

X

 

 

 

Alma

 

 

X

 

 

 

Almaecet

 

 

X

 

 

 

Ananász

 

X

 

 

 

 

Árpa

 

 

X

 

 

 

Árpafű

 

 

 

 

 

X

Articsóka

 

 

 

X

 

 

Avokádó

 

 

 

 

X

 

Bab (fehér)

 

 

 

 

X

 

Bab (lima)

 

 

 

 

X

 

Banán (éretlen)

 

 

 

X

 

 

Banán (érett)

 

X

 

 

 

 

Bárányhús

X

 

 

 

 

 

Barnarizs

 

X

 

 

 

 

Belsőség

 

 

X

 

 

 

Bimbóskel

 

 

 

X

 

 

Bor

 

X

 

 

 

 

Borágó olaj

 

 

 

X

 

 

Brazil dió

 

 

X

 

 

 

Burgonya

 

 

 

X

 

 

Búzafű

 

 

 

 

 

X

Cékla

 

 

 

 

X

 

Cornflakes

 

X

 

 

 

 

Cukkini

 

 

 

X

 

 

Cukor (finomított)

 

X

 

 

 

 

Cseresznye

 

 

X

 

 

 

Csipkebogyó

 

X

 

 

 

 

Csíráztatott magok (bármely)

 

 

 

 

 

X

Csirkehús

 

X

 

 

 

 

Csokoládé

 

X

 

 

 

 

Csukamáj olaj

 

 

X

 

 

 

Datolya

 

 

X

 

 

 

Dió

 

 

X

 

 

 

Édesburgonya

 

 

X

 

 

 

Édesítőszer (mesterséges)

X

 

 

 

 

 

Édesítőszer (sacharidok, xilit)

 

X

 

 

 

 

Édeskömény

 

 

 

X

 

 

Élesztő

 

 

X

 

 

 

Endívia

 

 

 

 

X

 

Eper

 

 

X

 

 

 

Fehér kenyér

 

X

 

 

 

 

Fehér sajt (panír)

 

X

 

 

 

 

Fehérrépa

 

 

 

X

 

 

Fejessaláta

 

 

 

X

 

 

Fekete áfonya

 

 

X

 

 

 

Fekete nadálytő

 

 

 

X

 

 

Fekete retek

 

 

 

 

 

X

Fodroskel

 

 

 

 

 

X

Fokhagyma

 

 

 

 

X

 

Fruktóz

 

 

X

 

 

 

Füge (friss)

 

 

 

X

 

 

Füge (szárított)

 

 

 

X

 

 

Gesztenye

 

 

X

 

 

 

Ginzeng

 

 

 

X

 

 

Gomba

 

X

 

 

 

 

Görögdinnye

 

 

X

 

 

 

Grapefruit

 

 

X

 

 

 

Gyermekláncfű

 

 

 

 

 

X

Gyömbér

 

 

 

 

X

 

Gyümölcslé (cukrozott, tartósított)

X

 

 

 

 

 

Gyümölcslé (frissen facsart)

 

 

X

 

 

 

Hajdina

 

 

 

X

 

 

Hal (friss)

 

X

 

 

 

 

Halva (édes szezámmag)

 

X

 

 

 

 

Homogénezett tej

 

 

X

 

 

 

Hummus (csicseriborsó krém)

 

 

X

 

 

 

Joghurt (gyümölcsös, édesített)

 

X

 

 

 

 

Joghurt (natúr)

 

 

X

 

 

 

Juharszirup

 

 

X

 

 

 

Kacsahús

 

X

 

 

 

 

Kakukkfű

 

 

 

X

 

 

Káposzta

 

 

 

X

 

 

Karalábé

 

 

 

X

 

 

Karfiol

 

 

 

X

 

 

Kávé

X

 

 

 

 

 

Keksz

 

X

 

 

 

 

Kelkáposzta

 

 

 

 

X

 

Kesúdió

 

 

X

 

 

 

Ketchup

 

X

 

 

 

 

Kínai kel

 

 

 

X

 

 

Kókusz (friss)

 

 

 

X

 

 

Kókusz olaj (nyers)

 

 

 

X

 

 

Konzerv ételek

 

X

 

 

 

 

Koriander

 

 

 

 

X

 

Köménymag

 

 

 

X

 

 

Körte

 

 

X

 

 

 

Kukorica olaj

 

 

X

 

 

 

Kukorica tortilla

 

X

 

 

 

 

Lencse

 

 

 

X

 

 

Lenmag

 

 

X

 

 

 

Lenmag olaj

 

 

 

X

 

 

Ligetszépe olaj

 

 

 

X

 

 

Likőr

X

 

 

 

 

 

Máj

 

 

X

 

 

 

Majonéz

 

X

 

 

 

 

Makadámia mogyoró

 

 

X

 

 

 

Mandarin

 

X

 

 

 

 

Mandula

 

 

 

X

 

 

Mangó

 

 

X

 

 

 

Margarin

 

 

X

 

 

 

Marhahús

X

 

 

 

 

 

Meggy

 

 

 

X

 

 

Melasz

 

X

 

 

 

 

Metélőhagyma

 

 

 

X

 

 

Méz

 

 

X

 

 

 

Miso

 

X

 

 

 

 

Mogyoróvaj

 

X

 

 

 

 

Mustár

 

X

 

 

 

 

Napraforgó olaj

 

 

 

X

 

 

Napraforgómag

 

 

X

 

 

 

Narancs

 

 

X

 

 

 

Nektarin

 

 

X

 

 

 

Olíva olaj

 

 

 

X

 

 

Oregano

 

 

 

 

X

 

Osztriga

 

 

X

 

 

 

Őszibarack

 

 

X

 

 

 

Padlizsán

 

 

 

X

 

 

Papaja

 

 

X

 

 

 

Paprika (édes)

 

 

 

X

 

 

Paprika (zöld, erős)

 

 

 

 

X

 

Paradicsom

 

 

 

 

X

 

Paraj

 

 

 

 

X

 

Pattogatott kukorica

 

 

X

 

 

 

Pép (zöldség, gyümölcs)

 

 

 

X

 

 

Pisztácia

 

X

 

 

 

 

Retek (nyári piros)

 

 

 

X

 

 

Rizs (fehér)

 

 

X

 

 

 

Rizstej

 

 

X

 

 

 

Royal Jelly

 

 

 

X

 

 

Rozskenyér

 

 

X

 

 

 

Sajt

 

X

 

 

 

 

Sárgabarack

 

 

X

 

 

 

Sárgabarack (szárított)

 

 

X

 

 

 

Sárgadinnye

 

 

X

 

 

 

Sárgarépa

 

 

 

X

 

 

Sertéshús

X

 

 

 

 

 

Sör

X

 

 

 

 

 

Spárga

 

 

 

X

 

 

Sült tök

 

 

 

X

 

 

Szardínia (konzerv)

X

 

 

 

 

 

Szezámmag

 

 

 

X

 

 

Szezámmag olaj

 

 

 

X

 

 

Szilva

 

X

 

 

 

 

Szóda

 

X

 

 

 

 

Szódabikarbóna

 

 

 

 

X

 

Szója (granulátum)

 

 

 

 

X

 

Szója lecithin

 

 

 

 

 

X

Szója szósz

 

X

 

 

 

 

Szójabab

 

 

 

 

 

X

Szójafehérje por

 

 

X

 

 

 

Szójaliszt

 

 

 

X

 

 

Szőlő (érett)

 

 

X

 

 

 

Tea (fekete)

X

 

 

 

 

 

Tea (zöld, gyógy)

 

 

 

X

 

 

Tejcukor

 

 

X

 

 

 

Tejsavó-fehérje por

 

 

X

 

 

 

Tejszín

 

 

X

 

 

 

Teljes kiőrlésű kenyér

 

 

X

 

 

 

Teljes zsírtartalmú tej

 

 

 

X

 

 

Tofu

 

 

 

X

 

 

Tojás

 

X

 

 

 

 

Tojásfehérje

 

X

 

 

 

 

Tonhal (konzerv)

X

 

 

 

 

 

Torma

 

 

 

X

 

 

Tökmag

 

 

X

 

 

 

Túró

 

X

 

 

 

 

Uborka (friss)

 

 

 

 

 

X

Vaj (tea)

 

 

X

 

 

 

Virágpor

 

 

 

X

 

 

Víz (forrásvíz, Evian, stb.)

 

 

 

X

 

 

Víz (szénsavas)

 

X

 

 

 

 

Víz (szénsavmentes)

 

 

X

 

 

 

Vöröshagyma

 

 

 

X

 

 

Zab

 

 

X

 

 

 

Zeller

 

 

 

 

X

 

Zöldbab

 

 

 

 

X

 

Zöldborsó

 

 

 

X

 

 

Zöldség (fagyasztott)

 

X

 

 

 

 

Zöldség (főtt)

 

 

X

 

 

 

Zsázsa

 

 

 

 

X

 

Zsázsacsíra

 

 

 

 

 

X

 A lúgosítás első lépéseként érdemes az elfogyasztott ételek besorolását górcső alá venni és megállapítani, hogy mennyi savas, neutrális és lúgos étel/ élelmiszer szerepel a mindennapjainkban. Célszerű arányaiban több (80%-ban) lúgos, ill. neutrális ételt fogyasztani a nap folyamán.