Keresés befejezése

A kollagén szerepe a bőrvédelemben

A kollagén szerepe a bőrvédelemben

Végre itt a nyár, végre ki lehet menni a vízpartra napozni! Napjainkban a külsőleg történő bőrápolás mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a belső szépségápolás, a szájon át szedett készítmények alkalmazása. Ebben meghatározó szerepet játszhatnak a kollagént tartalmazó szépségformulák.

A kollagén egy fő fehérjerész a kötőszövetes állományon belül, melynek 27 különféle típusa ismert. Közülük az ú.n. I-es típusú alkotja a bőr állományát, az inakat és a csontot. A II-es típusú kollagén az ízületi porcban van jelen.

A bőrszövet szerkezetéért a fibroblasztok (kollagén alapú vázelemek), az elasztin, a hyaluronsav és az általa megkötött vízmennyiség a felelős. Ezek megfelelő mennyisége és minősége befolyásolja a bőr állagát.

A fiatal arcbőr selymes, lágy és sima felszínű. Talán nem is sejtenénk, hogy az idő előrehaladtával a bőr dermisz (irha) és az epidermisz (hám) rétegének szerkezete átalakuláson megy át. A kollagén sűrűség az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken. Ez a folyamat összefüggésben áll a bőr öregedésével járó elvékonyodásával. Az elasztikus rostok elvesztik integritásukat és közelebb kerülnek a dermisz-epidermisz határához. A folyamat ráncok megjelenését, a bőr-rugalmasság csökkenést eredményez. A dermiszben és epidermiszben is megtalálható hyaluronsav mennyiség az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken. Hatására a bőr szárazabbá, fénytelenebbé válik.

Napfény hatásra a bőrszerkezet kedvezőtlen szerkezeti átalakuláson megy keresztül, amelyben főként a kollagén és a hyaluronsav sérülése, ill. csökkenése játssza a főszerepet. A kollagén a bőr rugalmasságáért, míg a hyaluronsav a bőr folyadéktartalmáért felelős.

A kollagén rendkívül fontos szerepet tölt be szervezetünkben, a bőrben, porcokban. A hyaluronsav vízkötő képessége rendkívüli: saját térfogatának tízezerszeresét köti meg, így alkot gél formát. Mivel az életkorral csökken a bőr kollagén és hyaluronsav sűrűsége, másrészt a napfény hatására szerkezetük sérül, ezért a ráncok elmélyülésének megakadályozása, a bőr frissességének biztosítása érdekében célszerű kollagént pótolni.

A kollagén és hyaluronsav tartalmú étrend-kiegészítők rendszeres fogyasztása csökkentheti az életkorral járó, vagy napfény hatásra kialakuló mimikai ráncok mélységét.