Keresés befejezése

A cukorbetegség kezelése és egyéb támogató lehetőségek

A cukorbetegség kezelése és egyéb támogató lehetőségek

Az elmúlt évtizedekben készített tudományos kutatások és tanulmányok eredményei aláhúzzák a táplálkozás szív-érrendszeri betegségekben, 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában betöltött szerepét. A magas telített és transz-zsírsav bevitel, a túlzott cukor és sófogyasztás, valamint az elégtelen zöldség, gyümölcs, gabona, ezzel együtt a rostok, vitaminok és egyéb mikrotápanyagok bevitele fokozza a fentiekben említett betegségek kialakulásának rizikóját.

Legfrissebb brit állásfoglalás szerint (Levy & Tedstone, 2017) a szív-érrendszer védelmének szempontjából az alábbiakat érdemes szem előtt tartani:

  • Az összenergia bevitelnek 50% - a származzon szénhidrátokból (kevesebb mint 5% legyen szabad cukor)
     
  • Az összenergia bevitel kevesebb, mint 35%á fedezzük zsírokból (kevesebb, mint 11%-a legyen telített zsír)
     
  • A sóbevitelt tartsuk 6g/nap mennyiség alatt
     
  • naponta 5 adag (legalább 400g) zöldségfélére és/vagy gyümölcsre van szükség
     
  • Hetente két alkalommal kerüljön asztalunkra halétel

 

A rendszeres testmozgás elengedhetetlen része a szív-érrendszeri, ill. 2-es típusú cukorbetegség megelőzésének és kezelésének. Legfrissebb tudományos eredmények aláhúzzák, hogy fizikai aktivitás hatására javulnak az érrendszeri mutatók. A verőerek átmérője nő és javul az érbelhártya (endotél) működése (Green & Smith, 2017).

Feltehetjük a kérdést, hogy mennyi mozgásra van szükség a kedvező hatások kialakulásához? A nemzetközi ajánlás szerint, általánosan hetente 5x30perc közepes intenzitású, nagy izomcsoportokat megmozgató aktivitás (pl. úszás, gyaloglás, kerékpározás, kocogás) vezet eredményre. Ha összeadjuk a perceket, akkor azt is mondhatjuk, hogy hetente legalább 2,5 óra testmozgásra van szükség. Az állóképességi sportok mellett hetente két erősítés javasolt.

Kezelt 2-es típusú cukorbetegség esetében az alábbiakat fontos szem előtt tartani:

  • Mozgásprogram elkezdése előtt kontroll vizsgálat és kezelőorvosi konzultáció javasolt.
     
  • Érrendszeri szövődmények esetén tájékoztassuk a kezelőorvost a tervezett mozgásprogramról és kérjük ki véleményét.
     
  • Szemfenék-eltérés meglétekor kontakt (pl. karate), valamint ütővel végzett (pl. fallabda), rázkódással járó (pl. röplabda, kosárlabda, futás, intenzív aerobik) sporttevékenység nem gyakorolható.
     
  • Rendszeres fizikai aktivitás hatására megváltozhat a kezelés (gyógyszer, ill. inzulin-igény), ezért célszerű sűrűn kontrollálni a vércukorszintet.
     
  • A sportágnak megfelelő, kényelmes lábbeli és zokni viselése nagyon lényeges. Ha a lábon bármilyen sérülés, bőrelváltozás tapasztalható, orvoshoz kell fordulni.
     
  • Nem megfelelő intenzitású, időtartamú testmozgás, vagy szélsőséges körülmények hatására jelentősen és gyorsan csökkenhet a vércukor szint, ezért erre fel kell készülni 15g szénhidráttal.
     
  • Testmozgás előtt a vércukorszintet kontrollálni kell. Csak akkor szabad elkezdeni az edzést, ha 5,5 – 16 mmol/l közötti értéket mérünk.
     
  • Mindig tartsuk be a fokozatosság elvét, iktassunk rövid szüneteket a tréningbe és a bemelegítésről, valamint a tréning utáni nyújtásról se feledkezzünk meg.
     
  • Érdemes rekreációs szakember vagy személyi edző folyamatos kontrollja mellett végezni a mozgásprogramot.

A táplálkozás és testmozgás mellett léteznek egyéb támogató módszerek, szelíd gyógymódok, melyek között említést érdemelnek a növényi alapú étrend-kiegészítők, valamint az egészségturisztikai terápiák, mint például a szénsavfürdő.

Forrás:

Levy, L., & Tedstone, A. (2017). UK Dietary Policy for the Prevention of Cardiovascular Disease. Healthcare (Basel, Switzerland), 5(1). https://doi.org/10.3390/healthcare5010009

Green, D. J., & Smith, K. J. (2017). Effects of Exercise on Vascular Function, Structure, and Health in Humans. Cold Spring Harbor Perspectives in Medicine. https://doi.org/10.1101/cshperspect.a029819


Kapcsolódó termékek


Kapcsolódó cikkek